Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 13:24 - Зимуващата с вълци
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0



image

У нас излиза скандалната книга на авторката Миша Дефонсека “Да оцелееш сред вълци”.

Тя представлява изповед за една невероятна съдба, която започва от далечната 1941 година.

Родителите на Миша, бегълци в Белгия, са депортирани. Семейството, което я укрива, е на прага да я предаде на нацистите и малкото момиченце решава да избяга.

На Изток. Доколкото е разбрала, родителите й са някъде там...

Белгия, Германия, Полша, Украйна... От село, на село Миша краде, за да се изхранва и облича. В гората я приютява семейство... вълци. Тя ще усвои поведението им и ще бъде приета в глутницата. В продължение на няколко седмици не е сама.

През тези четири години на скитане сред осеяната с огън и кръв Европа, Миша се сблъсква с жестокостта на хората и човечността на животните. В края на пътуването си попада отново в света на хората.

Да успее да се адаптира, обаче, е ново изпитание...

Близо десет години след първата публикация на книгата, след като е преведена на 18 езика и е създаден игрален филм по нея, авторката Миша Дефонсека или Моник Дьо Ваел, както е истинското й име, признава пред света, че тази история е измислена. Следва доста голям скандал.

За авторката историкът Максим Щайнберг - един от най-идвестните специалисти по въпросите на Холокоста казва: „Аз не съм специалист в отношенията между хората и вълците, но съм експерт по всичко свързано с гоненията на евреите в Европа и съм длъжен да отбележа, че такава фамилия, като „Дефонсека”, не съществува в нито един от архивите със списъци на евреи.”

В едно интервю авторката отговаря: „Това е моята история. Не е истинска история, но е моята история, моят начин да оцелея.

Предлагам ти да се поставиш на моето място, на мястото на онова 4-годишноа момиче, което се е чувствало толкова изгубено.”

Според българските издатели обаче, "Най-забавното в тази история не е това, че тя се оказва измислица, не е дори разкритието, че Миша Дефонсека, не е еврейка, а родителите й са арестувани от нацистите, не защото са евреи, а защото са участвали в Съпротивата, не е дори това, че е изминала сама повече от 3 000 километра, прекосявайки военна Европа.

Най-забавного е, че милиони хора по света са повярвали на тази история!".

“Да оцелееш сред вълци” се издава от Вакон.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2216912
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205