Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2008 12:28 - Дървото на живота
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2111 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2008 12:31


image
До 23 май в изложбена зала „Райко Алексиев” можем да видим експозиция на едно от емблематичните имена в българската дърворезба и дървопластика - Антон Дончев.

Може би сме свикнали с мащабните му проекти и възможността да го видим в ограниченото пространство на изложбената зала, ни го разкрива в нова светлина.

Сега той освен обобщаващ и мащабен, е интимен и минорен. В резбените композиции и структури, символичният език, пресъздава цял един емоционален свят.

Ще усетим това в творбите му „Болката“, „Нежност“, „Полет“, „Ритуал“, „Време разделно“ и др.

Художествените му произведения са с уникален авторски стил. Обемно-пластичното изграждане в мекия дървесен материал е постигнато с неуловима изисканост. Детайлът създава усещане за бъбривост, флоралните елементи, препратките към иконостасната резба са комбинирани с осъвременени орнаменти.

Многопластови и сложни като поетика, образите преминават едни в други и създават усещане за плетеница. Препращат ни към приказките, легендите и преданията – цял един нов свят на митологични, фолклорни и библейски герои.

В символния му език често повтарящ се мотив е дървото на живота, но можем да го видим не само като символ на непрекъсващата верига на живота, а и като непресъхващ извор на вдъхновение.

Резбените пана са новото към, което се обръща в творчеството си Антон Дончев. Те го доближават до кавалетната творба.

Композиционните схеми, пропорциите, съотношенията, са последователно и логично търсени, те звучат съвременно с визуализацията на авторовата намеса – оставените експресивни следи от длетото.

Антон Дончев е професор в Националната Художествена Академия, ръководител на специалност - зрял и утвърден творец.

В творческата му биография са записани многобройни проекти, които хората си спомнят. Създава своя образност и успява да изведе максималното от материала.

След ранните уроци на тревненските майстори той се посвещава на дървото както правят и други от неговата генерация като Кънчо Цанев, Христо Бараковски, Трифон Леров.

Изложбена зала „Райко Алексиев” е на ул. Раковска 125.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - cJUGKJHrw
24.05.2011 04:56
IJWTS wow! Why can't I think of tihngs like that?
цитирай
2. анонимен - LfxdpxZmzIA
24.05.2011 14:39
YH0pov <a href="http://rutscfbxjjlf.com/">rutscfbxjjlf</a>
цитирай
3. анонимен - qDNTDPVlUIsCUQpGFNv
25.05.2011 18:11
4pTyfB , [url=http://eydsfgdbqlmt.com/]eydsfgdbqlmt[/url], [link=http://tshdduxspplz.com/]tshdduxspplz[/link], http://guuprmhshhiq.com/
цитирай
4. анонимен - feHFWYUNEAZSO
28.05.2011 13:55
g17K8p <a href="http://dqdhaoayvwtm.com/">dqdhaoayvwtm</a>
цитирай
5. анонимен - TiOJdZSgu
31.05.2011 17:33
UGd9FT , [url=http://hvkfjpnurxhq.com/]hvkfjpnurxhq[/url], [link=http://pmzahupvhqrn.com/]pmzahupvhqrn[/link], http://vaaspsalmflx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211476
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205