Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2008 13:19 - Мултимедийната мумия на Ленин + видео интервю
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1227 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2008 14:11


От: Елена Пенева
image

Вчера в Червената къща беше представен „Мултимедиен роман” от Момчил Цонев.

„Романът” представлява мултимедиен диск, в който през текстове, фотографии, живопис, късометражни клипове, аудиофайлове и др. авторът разказва своята фикционална история.

На премиерата видяхме и специално създадена арт инсталация, която е в зала Гъливер на Червената къща до 18 май от 15 до 19 часа.

Историята в книгата разказва за професионален крадец на мумии, който получава странна поръчка – трябва да бъде открадната мумията на Ленин. Операцията е успешна и трупът вече се изстудява в стария хладилник на крадеца. На сутринта обаче той с изненада открива, че мумията е изчезнала...

Дискът е дело на Момчил Цонев (концепция, сценарий, късометражни клипове, фотография), Николай Панайотов (живопис), Радостина Рачева – Руди (дизайн), Климент Костов (фотография).

Повече за мумията на Ленин, книгата без страници и идеята – от самия автор – в следващото видео.


 

 

Момчил Цонев е журналист, арт мениджър и писател. Роден е през 1983 г. в гр. Габрово. Завършва Националната Априловска гимназия и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Предстои му дипломиране в магистърска програма "Изкуства и съвременност (ХХ-ХХІ век)" на Софийския университет.

От 2006 г. е директор "Програми и проекти" във Фондация "Бяло училище" на българо-френския художник Николай Панайотов. Автор на книгата "Homo Pseudo. Pseudo-етика на чая с бисквитки", спечелила националната литературна награда "Хермес" и първа награда в XXXII издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен.

Автор на инсталациите "Музей с печка за съвременно изкуство", "Пропартград-1", "Мултимедиен роман. Кухнята", "Мултимедиен роман. Апартаментът" (Фондация "Бяло училище", 2007).

Носител на наградата на Община Габрово "Златен Хирон" за принос в развитието на града (2004). Лауреат на Първия национален поетичен конкурс "Христо Фотев" (2006). Отличен на ХХІ, ХХІІ и ХХІІІ национален младежки конкурс "Веселин Ханчев" (2004-2006). Публикувал е в "SMS-поезия 2006", "Facecontrol" (2006), "Лирика 2005", "SMS-поезия 2005", "Литературен вестник", "Труд", "24 часа", "Сега", "Капитал Light" и др. Пише кинокритика.

Фондация “Бяло училище” е основана от българо-френския художник Николай Панайотов през пролетта на 2005 г. в с. Стоките, Севлиевска община, където се намира и нейният арт център. Мисията на Фондация „Бяло училище” е да създава, подпомага и популяризира алтернативното съвременно изкуство в България. Място и материална основа за това е сградата на бившето училище “Христо Ботев” в с. Стоките, което не функционира от 2000 г. „Мултимедиен роман” е проект на Фондация „Бяло училище”.

Известният художник Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. Завършва Националната художествена академия, в която преподава до 1990 г. От 1991 живее и работи в Париж. Негови изложби са представяни в Париж, Ню Йорк, Брюксел, Страсбург, Будапеща, Дюселдорф, Лайпциг, Люксембург, Монако и др.

През последните две години завръщанията на Николай Панайотов в България стават все по-продължителни и ползотворни. Един от най-новите му и мащабни проекти е създаването и развитието на арт центъра “Бяло училище” в с. Стоките.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - yXonnszTzvahg
24.05.2011 01:18
I feel so much happier now I understand all this. Tahkns!
цитирай
2. анонимен - eluvgAFMcYIAKSvyxWN
31.05.2011 16:22
2MqbFX , [url=http://ramqhjlhuasp.com/]ramqhjlhuasp[/url], [link=http://rselbjuthkza.com/]rselbjuthkza[/link], http://jvuvpukebxpx.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217906
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205