Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 16:27 - Назад към гимназията
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.05.2008 16:29


На 12 май в галерия Дебют ще бъде открита изложбата на Анжела Минкова „2/3 в  Отсамното”.

Експозицията е специално мислена и създадена за пространството на галерия „Дебют” и включва живопис и пластика.  В рамките на изложбата ще има и авторски демонстрации.

Анжела Минкова вече години успява да зарази публиката с нестандартните си идеи, с игровия си подход и с прекрасното си чувство за хумор. Родена е на 8 април 1955 г. възпитаник е на Художествената гимназия – София.

Завършила е специалност „Илюстрация и оформление на книгата”  през 1983 година във ВИИИ "Николай Павлович", София  при  проф. Христо Нейков  и проф. Владислав Паскалев.

Има множество участия в общи изложби и няколко самостоятелни експозиции.


Ето какво казва авторката за изложбата:
„Auctor - от лaтински  АВТОР  - увеличаващ”.

„Художникът  увеличава  територията на света ” - Ортега - и – Гасет.

„Художникът е спасен  защото е художник” - Баба - Ина – Ликоманова

Непозната на самата себе си, с джобове пълни с креда, с ръце изцапани за отличен преминах през прекрасните години на  художествената гимназия. Години на здрава амбиция и неувереност, на овладяна сигурност и на неовладян почерк.

Години на големи въпроси и неясни идеи, и форми, „творчески кризи” и „принадлежащите им суети”- и рисуване,рисуване , рисуване...  Едно рисувално битие сляло се с житейското.

Това не бе най-удачният вариант за живеене, защото се случваше да разлея туша  върху важен разговор или да изтрия погрешка страстни целувки нацелувани, където трябва. Или да нарисувам нещо, което не съм преживяла - като натюрморт с  безлична ваза и гипсово око до нея.

Занимавана от егото и грижите около капризната му природа, не знаех почти нищо за свободата на твореца и трагикомичните взаимоотношения с неговата Муза. За очарованията и разочарованията, и тяхната здрава спойка понаучих в последствие, но останалото научих тук в Художествената гимназия .

Вече знам , че без възвишената лъжа на изкуството светът би бил обикновенно триизмерен. Част от това знание увеличено от диоптера и на годините предлагам на всички чустващи да съчустват на автора”

Галерия Дебют е в Художествената гимназия на бул. Васил Левски 62.



Тагове:   назад,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217344
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205