Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 17:58 - От небето до земята
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 768 Коментари: 4 Гласове:
0



У нас излиза „Изгубеният рай” от Джон Милтън в уникално полиграфическо изпълнение, което напомня на старинна книга, дело на художника Кънчо Кънев.

Основният сюжет на „Изгубеният рай” е съдбата на двамата библейски прародители на човечеството – Адам и Ева: нарушаването на Божията забрана и последвалото ги наказание – изгонване от райското блаженство.

Успоредно с тази главна линия на действието, се разгръща и втори сюжет – участта на Сатаната и неговите метежни ангелски опълчения, техният бунт срещу Всемогъщия и последвалото ги наказание – прокуждане от небесното блаженство.

И в двете сфери – земната и небесната – събитията се развиват по идентичен начин, следват една и съща схема.

Тези метод напомня за характерната композиция на зрялата ренесансова драма, в която подсюжетът е често вариация върху централния сюжет и има за задача да хвърли допълнителна светлина върху смисъла на основното действие или да разшири неговия обсег.

Ангелската война може да се възприеме като художествен образ на вечния конфликт между силите на доброто и злото в света, като образ на естествената среда, в която се развива човешката драма.

От друга страна, тя представлява проекция на вътрешната борба в човека – борбата между страстите и разума – и така изнася на сцената на въображението самото съдържание на тази драма.

За автора професор Александър Шурбанов пише:

„Във ведомствения блок на литературната история Джон Милтън отдавна вече е заел полагаемото му се жилище, и то не къде да е, а на най-представителния етаж – врата срещу врата със самия Шекспир.

Но колко различни са тези два съседни апартамента на безсмъртието и какви коренно противоположни светове се откриват от техните прозорци! Шекспировият е обърнат на юг – пред него гъмжи пъстрото многообразие на човешкия свят. Милтъновият гледа на север – към Полярната звезда, и в него се блъскат космически ветрове. ”

Издава: "Захарий Стоянов"



Тагове:   небето,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ZLQsyxobGkTSedtzs
24.05.2011 15:09
AFAICT you've coreved all the bases with this answer!
цитирай
2. анонимен - KWpuZmNkRjZwmQkHwVw
25.05.2011 13:27
CRnVuA <a href="http://xcsygosgrxkv.com/">xcsygosgrxkv</a>
цитирай
3. анонимен - XkjKGBLiXzi
25.05.2011 19:39
sbXvfx , [url=http://fftttskbnunq.com/]fftttskbnunq[/url], [link=http://ruuwsywoqvzi.com/]ruuwsywoqvzi[/link], http://ldtjhveqdmrl.com/
цитирай
4. анонимен - rnvEnhEbjUzNaelkl
31.05.2011 18:32
o6D1DN , [url=http://oqbohqmviqiz.com/]oqbohqmviqiz[/url], [link=http://ffqozqtrzhda.com/]ffqozqtrzhda[/link], http://pjtydldzetfm.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217444
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205