Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 15:21 - От Индия към България
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 718 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

След успешната „Никой не си тръгва от Индия завинаги“, авторите Николай Генов и Румяна Николова издават новата „Книга за България“.

В нея пътуването, така присъщо за двамата автори, продължава, но вече на родна земя – в България, която всички познаваме, но има и места, където не сме били, а задължително трябва да отидем.

„Книга за България“ не е научно изследване. Тя е едно пътуване към родината, един опит за опознаването й такава, каквато дори не сме си представяли, че е тя.

Ето какво споделят авторите по повод причините, подтикнали ги да се „завърнат“ в родината:

“Две са причините, които родиха тази книга. Първата е лична и ще започнем с нея, въпреки че звучи като оправдание. Оправдание за една изневяра, породена от ред обстоятелства. Случи се така, че успяхме да поскитаме по света. Обиколихме много интересни места и публикувахме впечатленията си.

Как обаче да влезем в света, без да знаем кои сме? Как да го накараме да ни цени и обича, ако ние самите не се ценим и обичаме? След толкова пътища под чуждо слънце вече знаем – има защо да харесваме и земята си, и себе си.

По пътищата на България всеки може да намери достатъчно основания да обича Родината и да не живее повече в нея като равнодушен чужденец.

И тук неминуемо изниква един важен за всеки от нас въпрос: Познаваме ли ние България?

Мнозина биха отговорили положително, но това е, преди да разтворят страниците на тази книга. Прочетеното ще изуми и очарова всеки”...

В „Книга за България“ авторите ни повеждат по пътищата на родината до познати и непознати прекрасни кътчета.

Пред нас изниква един свят на градове и села, на църкви, манастири, пещери и свещени места, а историята сякаш оживява пред очите ни.

Преоткриваме както природни феномени, така и паметници на историческото и културното наследство.

Всеки от тях е показан не само от географски ракурс, но е отбелязана значимостта му в историческо, културно и дори литературно отношение.

Румяна Николова и Николай Генов живеят заедно, пътуват заедно и както става в такива случаи – всяка история е обща и те я разказват на два гласа.

Гледните точки на журналистката и фотографа се преплитат, а резултатът са книгите им, пресъздаващи с фотографска точност най-любопитното и интригуващо от видяното и почувстваното.

В книгата читателят ще намери отговор на въпросите:

Повтарят ли могилите на Свещарската династия разположението на звездите? Кой е българският Дон Кихот? Къде е била първата в света държава на предбиблейски протоевреи?

Имало ли е космически пришълци в скалните манастири край Провадия? Как унгарският пътешественик Феликс Каниц е коригирал картата на България?

Книгата се разпространява от Хермес



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - GcnvNuCRp
24.05.2011 01:02
Now I know who the briany one is, IВ’ll keep looking for your posts.
цитирай
2. анонимен - LWvGwVZEX
24.05.2011 15:04
uLnQag <a href="http://hwcykbtoctoj.com/">hwcykbtoctoj</a>
цитирай
3. анонимен - pejWvJSlkpHk
25.05.2011 17:48
GJKcy5 , [url=http://rnkjoykjnqzk.com/]rnkjoykjnqzk[/url], [link=http://gfahrbisokhh.com/]gfahrbisokhh[/link], http://ealmeuxqofbv.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218986
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205