Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 14:46 - Кан-(кан) еуфории
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2772 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2008 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още веднъж нощта, събрала толкова много кино, реши кои са най-добрите в седмото изкуство.

И докато миналата година реверансът бе към Румъния, то на 61-ото издание на Международния кинофестивал в Кан, престижната Златна палма бе връчена на роден (френски) кинематографист.

Най-добър филм стана ”Между стените”, разказващ за трудния живот на група ученици в Париж.

Историята се върти около класните стаи, където младият преподавател Франсоа преди началото на учебната година беседва със своите питомци.

Тийнейджърите с проблеми на възрастни са трогнали международното жури, оглавено от  холивудския актьор и режисьор Шон Пен.

„Искахме да заснемем филм за съвременното френско общество, сложно, разнолико и многообразно”, заяви носителят на Златната палма - режисьорът на „Между стените”  - Лоран Канте.

Той получи наградата си от големия американски актьор Робърт де Ниро.

Подобно на миналогодишния победител, и този път журито избра документалния изказ. Сякаш отново киното се връща към корените си, когато се е грижело предимно да наблюдава лица и явления, да съжививява фотографията и да раздвижва статичността й.

С второто по престижност отличие – Гран-при, си тръгна Матео Гароне за филма „Гомора”, дирещ следите на мафията в Италия. Темата, типична за страната, отново провокира журито и доказа, че италианците са майстори на пресъздаването на този жанр.

Журито не отмина и  любимците на фестивала белгийските братя Дарден (“Розета”, “Детето”), които получиха приз за най-добър сценарий за "Мълчанието на Лорна".

Първи сред режисьорите стана един от най-големите творци в съседна Турция -  Нури Билге Джейлан, който участва с последния си филм „Трите маймуни”. Джейлан, който вече е печелил редица награди, е смятан за един от най-характерните режисьори на това десетилетие.

Неговите филми са познати у нас от различните издания на  София Филм Фест. Последно гледахме филма му “Климати”.

Джейлан обича да разнищва взаимоотношенията между мъжете и жените. Така е и в „Трите маймуни” - трагедия, чийто сюжет се върти около ревността. Това е и третото му участие в състезанието в Кан. Лентата бе фаворит и на критиката.

Наградата Златна кинокамера бе връчена на британския режисьор Стив Маккуин за филма „Глад”, разказващ за последните два месеца от живота на член на Ирландската републиканска армия, който обявява гладна стачка в затвора.

Бенисио дел Торо (“21 грама”) бе определен за най-добър актьор за ролята си на Че Гевара в едноименния  филм на Стивън Содърбърг.

„Искам да посветя това на самия Че Гевара”, каза той. 41-годишният Дел Торо се превъплъщава в образа на Че в лента с времетраене над 4 часа.

„Че” разказва за два епизода от живота на революционера-легенда: първият, от края на 50-те години на миналия век, когато Че и Фидел Кастро свалят кубинския диктатор Батиста; вторият, неудачният опит на Че да изнесе кубинската революция в Боливия.

Дел Торо получи „Оскар” за играта си във филма „Трафик”, който също бе режисиран от Содърбърг.

Бразилката Сандра Корвелони бе отличена за най-добра актриса за ролята си във филма "Linha de passe" на Валтер Салеш и Даниела Томас.

Френската актриса Катрин Деньов и американският актьор и режисьор Клинт Истууд получиха специалните награди за цялостно творчество. Тази година журито реши те да бъдат две.

Ще споменем и присъствието на Мануел ди Оливейра, който също получи голямо отличие в рамките на фестивала.

Това бяха най-добрите тази година - поне според журито.

На нас ни остава да се надяваме скоро да видим филмите (поне част от тях) в родните киносалони.



Тагове:   кан,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - jzSanZoXL
24.05.2011 11:23
ThatВ’s more than snseible! ThatВ’s a great post!
цитирай
2. анонимен - WbIetqqHxCRm
24.05.2011 14:37
vxpD0s <a href="http://skgaddjxkgex.com/">skgaddjxkgex</a>
цитирай
3. анонимен - LZfLPvMTCaZXcM
25.05.2011 18:24
S7q2TE , [url=http://fckqnguxpdsb.com/]fckqnguxpdsb[/url], [link=http://spykuwaisykm.com/]spykuwaisykm[/link], http://xtcowuvruyzd.com/
цитирай
4. анонимен - JOTowdaYzpz
28.05.2011 13:50
UDOol4 <a href="http://kjdxorbpytnx.com/">kjdxorbpytnx</a>
цитирай
5. анонимен - mYzSTozNlyPcHGd
31.05.2011 17:50
7mMY4m , [url=http://xkyiordjciav.com/]xkyiordjciav[/url], [link=http://lteexgnxmyrj.com/]lteexgnxmyrj[/link], http://xbgdjziufhos.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217455
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205