Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 12:23 - Артистична вълна ни залива от Варна+виде
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
0



От: Елена Пенева
Варна, морето, сините вълни и... "Варненско лято" започва...

И не само това - ако досега не си си купил билет за представленията, знай, че 70% от местата вече са изкупени, така че трябва да побързаш...

Програмата на фестивала отдавна е ясна, а най-интересното в нея е, че далеч не включва само театър.

Виж новата шапка и какво казаха организаторите за тазгодишното издание, а после - чети надолу!


Сред новите инициативи е събирането на мобилните български спектакли в специален фокус – шоукейс (осъществен в партньорство с направителствената организация „Арт офис”)

В него ще видим новото представление на любимите ни Станислав Генадиев и Виолета Витанова - „Void“, познатото „36 /more 4 less/ “ на Херероподи с нов участник и впечатляващия куклен спектакъл на Мила Коларова „Студено“.

Варненско лято ще предостави и домакинство на платформата SEAS, търсеща връзките между различните изкуства и социалните контексти в страните от Северно и Черно морета.

То включва 9 копродукции, които се играят на алетрнативни сцени, извън обичайното място, където се случва театърът.

Сред тях са танцовият пърформанс "Понеделник под слънцето" на турската формация за съвременно изкуство "Гараж Истанбул", пърформансът на датската група Hotel Pro Forma, звуковата инсталация с молитви "Граница" на норвежката артистка Сири Хермансен, интерактивната инсталация на Венелин Шурелов „Фантомат“.

В клуб Комикс ще се играят два от проектите по SEAS - на британската група Metro-Boulot-Dodo и от холандците Матйе Янсен и Валтер Барт.

Ще видим и "Черноморският оракул" на творческия тандем Signa - пърформанс и инсталации, вдъхновен от историята на скандалната гадателка Марта Рубин, популярна из панаирите на Европа в началото на ХХ век.

Част от проекта SEAS Coastal е и международният театрален уъркшоп "Човешко, твърде човешко" с ръководители Маргарита Младенова и Иван Добчев.

В рамките на Варненско лято тази година ще има и поредица от дискусии „Отворено пространство” (част от проекта на Британски съвет „Творчески сътрудничества” с партньори от 17 европейски държави).

Изобщо – Варна ще стане един наистин прекрасен артистичен център следващата седмица.

Фестивалът започва на 2 юни. Ще се видим там!




Тагове:   вълна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211574
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205