Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 12:20 - С дъх на Африка
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2539 Коментари: 5 Гласове:
0



Един съвсем нов свят ще ни покаже  Театрална работилница “Сфумато” - този на киното на Черния континент.

Програмата е планувана за 31 май и 1 юни, а прожекциите (от 10.00 до 18.00 часа) включват откъси от филми от различни периоди, лекции и дискусии.

Форумът е наречен "Усещане за Африка". Надсловът е на  10-ия "Отворен клас", посветен на това кино.

Поканени са едни от най-известните творци на седмото изкуство – режисьори, актьори, критици, писатели, философи, продуценти, главни редактори в телевизионни канали, които ще представят своя гледна точка за предизвикателствата от естетически и етичен характер пред съвременното кино.
   
Форумът е първото мащабно представяне на африканското кино у нас.

Водещ и модератор ще е известният кинокритик Шарл Тесон - бивш главен редактор на "Кайе дю синема", преподавател по кинознание в Сорбоната.

Специално за събитието идва и Катрин Рюел - политически журналист и кинокритик в РФИ, програмен директор на африканския киноклуб в музея Дапер в Париж, Самба Феликс Н`Диайе от Сенегал - документалист, Брис Ауну - антрополог, бивша асистентка на Жан Рук, която отговаря за "Сряда вечер на етнографския филм" в
Музея на човека, и музикантът Шейх Тидиан Диа.
 
"Отвореният клас", посветен на африканското кино, може би най-младото в света, ще ни покаже разрива между традицията и съвременността, богатството на африканската култура и митология, отпечатъка им върху големите западни интелектуалци и артисти, кръстосването на погледите - на Африка в очите на западния кинодеец, който я снима, и на самите африканци.

Не се притеснявайте, лекциите ще са дотолкова, доколкото да илюстрират видяното.
 
Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното - от пластичните изкуства до социалните науки, - също е предмет на коментари и дебати.

"Отвореният клас" позволява да се открият важни произведения и автори, различни култури и практики, както и кинематографията на страни и континенти, слабо представени в София.

Събитието е в рамките на кинофорума "Париж/София" - инициатива на френския продуцент Патрик Сандрен, който от години живее в България. Прожекциите ще са с български субтитри, а входът е свободен.



Тагове:   африка,   дъх,


Гласувай:
0



1. анонимен - CtyoQknxmF
24.05.2011 02:59
YouВ’re a real deep thinker. Thanks for shranig.
цитирай
2. анонимен - NXLIojGNzcJxR
24.05.2011 15:41
eRZmfw <a href="http://nudgyuwfnnqh.com/">nudgyuwfnnqh</a>
цитирай
3. анонимен - oFFTFVAj
25.05.2011 18:08
ow8EKe , [url=http://sdmoayadisll.com/]sdmoayadisll[/url], [link=http://clxbglzjwifw.com/]clxbglzjwifw[/link], http://fhaabukfwwky.com/
цитирай
4. анонимен - wHMgEWTpvcBsngvJf
28.05.2011 12:59
v7suXF <a href="http://nrapxwbyxbpr.com/">nrapxwbyxbpr</a>
цитирай
5. анонимен - rEakByFth
31.05.2011 15:37
PWZ181 , [url=http://nfezbexnkyzh.com/]nfezbexnkyzh[/url], [link=http://qbmfpznifsan.com/]qbmfpznifsan[/link], http://ifpewiczdzfi.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217967
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205