Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 16:22 - Всичко е кино
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0



Отново вълна европейско кино ще ни залее от 30 май до 8 юни.


Прожекциите – около 40, са в Дом на киното, кино Люмиер, Филмотечното кино “Одеон”, Червената къща и двете -  “Арена Запад” и “Арена Младост”.

Откриването на 13-ото издание на фестивала е с датския филм “Ще победим” на Нилс Арден Оплев - с 13 номинации и 16 награди, сред които "Кристална мечка" от Берлин-2006.

В него 13-годишният Фриц изпада в немилост пред директора на провинциално училище. Сюжетът се завърта в 1969, когато светът бързо се променя, а с това и телесните наказания са забранени. Тираничният директор обаче се прави, че не забелязва...

Хърватското кино е във фокуса на фестивала. Ще бъдат показани пет филма с близо 20 награди от национални и международни фестивали. Прожекциите в "Люмиер" са от 3 до 6 юни. Откриването на панорамата е със "Застава" на Райко Гърлич.

Следват  "Всичко безплатно" на Антонио Нуич,  "Двама играчи на резервната скамейка" на Деян Сорак,  "Армин" на Огниен Свиличич и "Какво засне Ива на 21 октомври 2003 г." 
 
Специална ретроспектива на "Мосфилм" с филми от фонда на Българската национална филмотека ще бъде показана в кино "Одеон".
За честването ще пристигнат и три специално реставрирани копия на любими руски филми, чиито прожекции ще са в Дома на киното.

Между акцентите във фестивалния афиш са германските филми "Агент" на Бенджамин Хайзенберг, представен в секцията "Особен поглед" на фестивала в Кан и носител на 7 награди от международни фестивали, "Пинг-понг" на Матиас Лутхард с наградата на младата критика и наградата SACD за сценарий в Кан-2006, датският "Прага" на Оле Кристиян Мадсен - с 3 награди и 10 номинации.              

Различно кино от Азербайджан, Германия и Русия, хитово документално кино, а също и студентско късометражно ще се присъедини за първи път към Европейските копродукции. Кратката форма ще е предварителното представяне на филмите от програмата в Балчик, който тази година ще се проведе в последната седмица на юни.

Освен това, на 6 юни ще бъдат обявени победителите в конкурса за сценарий на български пълнометражен игрален филм. Организатор е “Ню Бояна филм”.

Първата награда е на името на Марко Стойчев и е с парична стойност 5000 евро, а втората е 3000 евро.  Фондация "Братя Мормареви" осигурява наградите. "Ню Бояна филм" ще продуцира филма по сценария, спечелил конкурса.

За ново българско кино тази година до финала са стигнали   "Няма страшно" на Анна Петрова, "Сбогом, война" на Костадин Костов, "Мъже на злото" на Марин Дамянов и Дамян Дамянов, "Стефи" на Николай Илиев и "Гълъбът" на Пламен Кьорленски и Севина Алтънова.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211563
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205