Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 13:15 - Поредица от вятърни мелници
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От: Елена Пенева
image

Дон Жуан се присмял на Дон Кихот:

Ха-ха, Кихоте, мязаш на вятърна мелница!

А другият му отвърнал:

Ти пък си сприхав като стара любовница!...

Сетих се за това стихотворение на Петър Чухов, когато тези дни излезе новината, че има още нещо, което свързва двамата дон-овци.

Става дума за богоподобния Джони Деп, който преди години ни съблазни с новия си Дон Жуан, а сега се готви да се пребори с няколко сериозни мелници, за да възобнови провален филмов проект за Дон Кихот.

Той няма да играе главната роля, но проектът до голяма степен го е поставил в нея.

Сагата с въпросната продукция започва преди осем години, когато Джони Деп и Тери Гилиъм решават да снимат заедно суперскъпия “The Man Who Killed Don Quixote” (буквално: “Мъжът, който уби Дон Кихот”).

Снимките на лентата са такава невероятна поредица от несполуки, че тя става също толкова голям епос в кино-производството, както оригиналната история, на която е базирана.

Целият проект, който струва 16 милиона долара, се срива за по-малко от седмица, а инвеститорите, застрахователите и авторите излизат от него с огромни загуби.

Снимките започват през 2001 година близо до Мадрид.

Още на първия ден актьорът, който играе Дон Кихот – французинът Жан Рошфор – получава двойна херния.

На следващия, цялата местност е помлята от буря и наводнена.

Въпреки това, Гилиъм все още таи надежда, че има шанс да доснима филма.

За съжаление, тя умира доста бързо - оказва се, че Рошфор ще се възстановява по-дълго, отколкото Джони Деп може да чака преди следващия си проект (“Карибски пирати”).

И това - на фона на факта, че Рошфор е на практика незаменим, най-малкото, защото специално за ролята актьорът е учил английски език 7 месеца.

Така всичко се срива окончателно, а Гилиъм дори губи за кратко правата върху сценария, на който е съавтор.

Филмът е вдъхновен от известния бой на Дон Кихот с вятърните мелници, станал нарицателно за преследване на невъзможни мечти. Другото вдъхновение е книгата на Марк Твен “Един янки в двора на крал Артур”.

Така се получава историята, в началото на която Санчо Панса – “верният” слуга на Дон Кихот - го напуска почти веднага след началото на пътуването им.

В същото време, в миналото попада Тоби Грисони – маркетинг специалист от 21-ви век, когото Дон Кихот бърка с предишния си слуга и принуждава да го придружи...

Вдъхновението за втория дубъл на “The Man Who Killed Don Quixote” най-вероятно идва от скорошната среща на Деп и Гилиъм, тъй като холивудският актьор доизигра ролята на Хийт Леджър в последния проект на Гилиъм (“The Imaginarium of Doctor Parnassus” ще бъде последният филм с учасието на починалия актьор, в момента е в пост-продукция).

По повод втория им опит за борба с мелницата "Дон Кихот", Гилиъм и Джони се надяват този път да стигнат до края.

Надеждите са подкрепени и от факта, че сега Деп е по-голяма звезда, което би могло да се счита от инвеститорите като допълнителна гаранция за бъдещ успех.

Още един интересен факт около проваления проект е, че по време на снимките, двама автори-документалисти – Кейт Фултън и Луиз Пепе – снимаха филма “Изгубени в Ла Манча”(“Lost In La Mancha”), който показа всички катастрофи в процеса и сам по себе си пожъна фестивални успехи.

Дали вторият опит за “The Man Who Killed Don Quixote” отново ще изгуби екипа си в Ла Манча не знаем, но вижте част от филма...




Тагове:   мелници,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219824
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205