Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 17:04 - История на Хелоуин
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2358 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2008 17:05


След около 8 часа повечето американски домове ще бъдат старателно украсени с прилепи и паяци, в прозорците ще грейнат тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока ще са бонбоните.
След това хиляди деца ще тръгнат костюмирани и ще чукат по вратите, за да получат бонбони и захаросани ябълки.

Историята на известния като американски празник Хелоуин обаче тръгва от точка далеч по-близка в пространството - Ирландия.

Първите ирландски преселници се заселили отвъд океана и занесли със себе си тиквите и празника на духовете.

А преди ирландците, древните келти са тези, които избрали 1 ноември за своята Нова година - "Samhain" (той е и Сауин, Самхейн, Самайн и Шоен - превежда се различно), отбелязвал края на лятото.

До началото на ноември приключвало събирането на реколтата, приближавала студената, тъмна зима, която при северните народи винаги се асоциирала със смъртта. С този празник били свързани много обичаи.

В този ден се събирало благородното ирландско войнство и заедно с цялото население правели огромен пир, който продължавал през целия ден, а и през нощта. Но тази весела нощ била и най-страшната в годината.

Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята. Защото не искат да си отидат завинаги! Сенките търсят живи тела, в които да могат да се вселят, и това е единственият им шанс да поживеят още малко на земята.

За да не станат жертва на мъртва сянка, хората гасяли огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията, преминали отворената граница към живия свят. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома.

А самите жители се събирали около огньове, които палели друидите - жреците, които били едновременно и учени, поети и духовни вождове. Било време за предсказания: това, което предсказвали друидите, било жизнено важно ръководство за цялата дълга зима. На тези огньове били принасяни в жертва животни (някои споменават и хора), а после всеки взимал от свещения пламък, за да запали зимното огнище в дома си.

През 43 г. пр. Хр. римляните завзели повечето от келтските територии. За онези 400 години, които те прекарали на земята на келтите, смесило се не само населението, но и традициите: със Сауин се съединили два римски празника.

Първият - Фералия, се отбелязвал в края на октомври, ден за помен на починалите, и вторият - в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона. Неин символ била ябълката и оттам тръгва традицията на Хелоуин да се организират игри с ябълки.

Около 800 г. сл. Хр. християнството става господстваща религия там, където по-рано друидите правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Така Католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо доста сходно. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas, или All Hallows.

Но хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона. В средновековния английски език наричали празника All Hallows? Eve или съкратено Halloween. По-късно, през 1000 г. Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви.

След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един - Hallowe"en, който по-късно започнали да наричат Halloween. Днес в празника присъстват и ябълкитe, орехите и изобилието на Помона, черните котки, магията на Самхейн, дяволските духове, привиденията, скелетите и черепите от деня на Вси светии и деня на всички души.

Всичките три дати - навечерието на деня на Вси светии (31 октомври), самият ден и следващият Ден на душите наричат още и Hallowmas (ср. Christmas). Празнуването на този ден по непостижим начин съчетава езическата мистика с християнската. Почерпи, за да не ти напакостя! Първите американски заселници заедно с имуществото си докарали на континента и своите страхове, поличби и обичаи. Не навсякъде обаче било прието да се обръща внимание на нечистата сила на 31 октомври: протестантите от Нова Англия смятали това за грях.

Докато в южните щати на Америка народът се маскирал и веселял от душа. Обичаите на различните европейски народи се смесвали в един котел с вярванията на индианците и накрая се появила американската версия на празника. По време на Хелоуин правели представления, гадания, но отбелязвали и прибирането на реколтата, пакостили, бутайки огради и врати, разказвали страшни истории за мъртъвци и привидения.

В средата на ХІХ век есенните празници станали нещо обичайно, макар още само в отделни райони на Америка. Но когато на континента пристигнали милиони гладни ирландци, скоро озъбената тиква на 31 октомври можело да се срещне във всеки дом. Американците, също като ирландците и англичаните (в Англия традицията на Деня на душите била да се измолва храна и питие от богатите срещу обещанието да се молят за техните мъртви роднини), започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари (обичаят се нарича "trick-or-treat" - почерпи, за да не ти напакостя).

Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техния жених, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а мистично настроените американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица. Но в края на ХІХ век се опитали да приключат с мистичния характер на празника Хелоуин, като го превърнали във всеобщ празник.

Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите "по-малко да плашат децата". Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята. Около 20-30-те години на вече отминалия век това било мероприятие с шествия, градски конкурси и концерти. Опитите на властта обаче да вкара буйното младежко веселие в навечерието на Деня на Вси светии в прилично русло често завършвало с масов вандализъм.

Около 50-те години властта се справила с хулиганските прояви и оттогава празникът е по-скоро детски. Вечеринките на Хелоуин се разпространили и в училищата и пансионите, така традицията включила всяко дете в празника. Оттогава и обикалят домовете деца с маскарадни костюми и без празникът да е официален в Америка, всяка година американците харчат за него около 2,5 милиарда долара.

Повече от половината от тях - за бонбони (това е дори повече, отколкото на Коледа). През последните години Хелоуин в Америка става все по-популярен и комерсиален, разбира се.

Празникът е и добър повод за благотворителност. Вниманието е насочено към самотните възрастни хора и децата-инвалиди.




Гласувай:
0



1. анонимен - благодаря за инэормацията
01.11.2008 15:27
благодаря за инэормацията
цитирай
2. анонимен - ХЕЛОУИН
08.11.2008 20:15
СТРАШНО НЕ Е , ГОТИМОЕ.
цитирай
3. анонимен - lHFhxYGvvwgESEDXe
24.05.2011 11:01
IMHO you've got the right ansewr!
цитирай
4. анонимен - MALuErYRocdaOKK
24.05.2011 15:11
3xja7Z <a href="http://thoxtfycixpy.com/">thoxtfycixpy</a>
цитирай
5. анонимен - AapFOrGANTuQrx
25.05.2011 18:10
iC8qzx , [url=http://kwemncnizihn.com/]kwemncnizihn[/url], [link=http://wtmkplddugth.com/]wtmkplddugth[/link], http://fkrjokrkzfzg.com/
цитирай
6. анонимен - lHVrQGPyX
28.05.2011 14:40
VdaeY1 <a href="http://zhdhhpohlwvj.com/">zhdhhpohlwvj</a>
цитирай
7. анонимен - SgHTHMgnoWPKzn
31.05.2011 18:40
3S2N7E , [url=http://rdwochbsnmxg.com/]rdwochbsnmxg[/url], [link=http://gdoolcjvcmaw.com/]gdoolcjvcmaw[/link], http://iiususmusgdf.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211571
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205