Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2008 17:44 - Прокрустово ложе в изложбата “Оживяване”
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1301 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.11.2008 17:59


Прочети повече за изложбата "Оживяване", част от която е проектът Прокрустово ложе.

Прокруст (на гръцки: Προκρούστης) в древногръцката митология е прякор на атинския разбойник-великан Дамаст (или Полипемон).

Той подлагал пътниците на изпитание - дали ще съвпаднат с размера на неговото легло, т.нар. Прокрустово ложе.

При липса на съвпадение на по-високите режел краката, а по-ниските разтеглял.

Измамата се допълвала от устройството на желязното ложе – то имало две положения и Прокруст предварително го нагласял, оценявайки ръста на пътника отдалеч.

Според друга версия на мита, леглата на Прокруст били две - едното късо, другото дълго, и съответно той поставял високите си жертви на късото легло, а ниските на дългото.

Героят Тезей в своето пътуване към Атина избягва клопката и слага самия Прокруст на ложето му. Поради снажната снага на Тезей, ложето било нагласено в късо положение. Затова той отрязва главата и краката на Прокруст. Това е последното изпитание на Тезей по пътя му към Атина.

Забележка: Театралната студия към 153-та гимназия “Неофит Рилски” ще пресъздаде мита не само буквално, но ще привнесе и собствената си интерпретация на това като накрая Прокрустовото ложе се превръща в любовно. Всичко това ще бъде съпроводено от светлинни театрални ефекти.Тагове:   ложе,   Оживяване,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 1765060
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205