Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2008 13:26 - Интервю с автора на "Пророкът на истина"
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1079 Коментари: 1 Гласове:
0Интервю с Жан-Шарл дьо Фонбрюн

Кой всъщност е Нострадамус?

Преди всичко велик лекар. През 1545 г. той вече е знаменит (това е моята лична теза), благодарение на своите противоинфекциозни лекарства: маските за борба срещу чумата са били измислени от Нострадамус. След това той става астролог, но астролог през ХVІ век означава всъщност астроном, който прави хороскопи, но не предсказва по звездите. Нострадамус не е Елизабет Тесие на своята епоха, той не се е колебаел да нарича астролозите варвари!

Кое събитие от ХХ век Нострадамус е предсказал недвусмислено?

В първата си книга „Нострадамус, историк и пророк“ през 1981 година писах, че Нострадамус е предвидил възкачването на власт на левицата във Франция, падането на Берлинската стена, кланетата в Югославия и битката за Малвинските острови…

През 1978 година съобщих на дъщерята на шаха на Иран, по време на една вечеря, че баща й скоро ще бъде свален. Никой не ми повярва, всички се смяха на това. Но, трябваше да четат правилно Нострадамус.

Всичко бе казано в пророчеството, което ви поднасям преведено: „Революцията, гладът и войната в Иран няма да имат край / Религиозният фанатизъм ще предаде шаха / Чийто край ще започне във Франция / Поради пророк, намиращ се на скришно място.” Това бе писано.

Той щеше да „пророкува” и трета световна война…

През 1995 година съобщих по телевизията, че Нострадамус предсказва конфликт, ръководен „от личност, която, позовавайки се на интегризма, ще възкреси ужаса у хората”… Това нищо ли не ви подсказва?

Но, тогава ми отговориха, че през ХVІ-ти век въпросното пророчество е било направено под влияние на ужаса, който внушавали турските нашествия и че Нострадамус само отразявал страховете на своята епоха.

И все пак…

ПРОРОЧЕСТВАТА СА ПРЕДИ ВСИЧКО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, ОТПРАВЕНИ КЪМ ЧОВЕКА

Има ли ясни предсказания за 2009 година?

Не мога да отговоря на този въпрос, поради това, че центуриите не са календар с предсказания. Пророчествата, впрочем, са преди всичко предупреждения, отправени от Нострадамус към Човека. Не мога да посоча датирани пророчества! Напротив, Нострадамус често се позовава в съчиненията си на част от Персия, но на Персия от онази епоха, днес тези земи са в Пакистан. Няма да е учудващо, ако тази страна бъде засегната в скоро време от много сериозни промени.

Къде се поставяте Вие сред останалите преводачи на Нострадамус?

Нострадамус не е по-сложен за превод от Рабле. Но голяма част от творбите, посветени на него не са сериозни. Чел съм доста глупости! Например писаха, че Нострадамус бил велик приор на Сион, дори, че бил маг. Но това е лудост! Не сме в Кодът на Леонардо!

Какво Ви привлече у Нострадамус?

Не може да се говори за привличане. Баща ми беше експерт по Нострадамус. През 1934 г. неговата книга, плод на задълбоченото му проучване на центуриите, предвещаваше Втората световна война. През 1940 г. това произведение е иззето от полицията във Виши и са изгорени 2000 екземпляра. Също като Инквизицията… Но през 1946 книгата излиза отново. Междувременно баща ми, продължил да работи, добави към новото издание връщането на Де Гол във властта през 1958 година.

В това имаше нещо от съдбата…

Моите изследвания са преди всичко плод на 17 години работа, която започнах през 1963 г. После… Баща ми беше лекар, като Нострадамус, а аз самият съм работил във фармацевтичната промишленост. Веднага след раждането ми, когато съм бил на 8 дни, един лекар астролог се склонил над люлката ми и обявил, че ще имам литературен успех в бъдеще.Тагове:   интервю,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - интересно
24.12.2008 23:15
"Пророчествата, впрочем, са преди всичко предупреждения" ами дано някой го послуша...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 1737577
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205