Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 12:20 - Животът на Майкъл
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2009 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2009 12:26


Роден е през 1943 г. в Шефийлд, Англия.

Дебютира на сцената през 1948 г. - на 5-годишна възраст, в ролята на Марта Крачит в "Коледни камбанки".

След това учи история в Оксфорд, а зрелите му актьорски и писателски занимания започват случайно, когато състудентът му Тери Джоунс го забелязва и това е началото на едно легендарно партньорство.

Дипломиран историк, Пейлин пристига в Лондон, за да си търси работа като сценарист.

Първият му ангажимент в телевизията е като водещ на тийнейджърско предаване за попмузика - „Now!”.

В свободното си време той продължава да пише с Тери Джоунс, който работи за Би Би Си.

Като екип двамата създават сценариите за няколко успешни пародийни сериала, от които най-важен е „The Frost Report“ - първия проект на Джоунс, Пейлин и другите четирима създатели на "Монти Пайтън" - Греъм Чапман, Джон Клийз, Ерик Айдъл и Тери Гилиъм.

image

На 5 октомври 1969 г. Би Би Си излъчва за първи път "Летящият цирк на Монти Пайтън", а останалото е история.

До 1974 г. шесторката оставя зад себе си многобройни турнета с представления на живо, записи, албуми, книги и хиляди почитатели.

Майкъл Пейлин участва като актьор и съсценарист в най-известните пълнометражни хитове на „Монти Пайтън”: "Свещеният Граал" (1975), "Животът на Брайън" (1979), "Смисълът на живота" (1982).

image

След като в средата на 80-те комедиантите се посвещават на соло кариера, Пейлин предизвиква фурор с ролята си на заекващия непохватен убиец в написания и режисиран от Джон Клийз "Риба, наречена Уанда" (1988), и получава награда BAFTA за поддържаща роля.

В края на 80-те години на миналия век Майкъл Пейлин прави нова стъпка в кариерата си и бързо се превръща в един от най-обичаните телевизионни водещи на географски предавания. Пътуванията са голямата любов на прочутия английски комик, той става чудесен спътник за телевизионните зрители, забавен и интересен във всеки детайл и при всякакви обстоятелства.

Първият документален пътепис на Майкъл Пейлин за Би Би Си е „Great Railway Journeys of the World” (1980).

Успехът на сериите провокира интереса на британските железници, те стават спонсори на поредицата, която е възобновена през 1994 г., 1996 г. и 1999 г..

За заслугите си към страната Майкъл Пейлин е удостоен с ордена на Британската империя (2000), а от 2002 г. струващият 5 милиона лири високоскоростен влак Super Voyager в Средна Англия носи неговото име.

Истинският успех на Пейлин обаче идва с "Около света за 80 дни".

Шестчасовият документален филм пресъздава измисленото пътешествие на героя на Жул Верн - Финеас Фог.

Майкъл Пейлин повтаря маршрута му, като използва единствено транспорта, който е бил на разположение на Фог в неговото време. Следван от 5-членен екип на Би Би Си, английският комик пътува с влакове, въздушни балони, кучешки впряг и баржа през Париж, Венеция, Суец, Дубай, Бомбай, Мадрас, Сингапур, Хонконг, Шанхай, Токио и Америка.

Целта на Пейлин е, тръгвайки от Лондон, точно след 80 дни да се завърне на същото място след като е обиколил земното кълбо.

При излъчването му през 1989 г. сериалът с приключенията и коментарите на Пейлин за света и хората, видени отблизо, стига рекорден рейтинг за документален филм. В следващите години той е показван в над 50 страни и многократно е тиражиран на видео и DVD.

След небивалия успех на "Около света за 80 дни", Майкъл Пейлин работи многократно за Би Би Си, като особено място в пътуванията му заемат четирите серии на "Приключението Хемингуей" (1999).

В тях Пейлин посещава автентичните места на любимия си писател - от пъстървените реки в Мичигън, през парижките мансарди, Килиманджаро и Венеция, до финалното пристанище в Куба, където взема интервю от 101-годишния рибар, служил за прототип на героя от "Старецът и морето".

image

"Новата Европа" (2007) на Майкъл Пейлин е най-новата му пътешественическа поредица, този път през страните от Централна и Източна Европа.

Неуморният британец изследва 20 страни, от които дълги години го е разделяла Желязната завеса. Като започва пътешествието си от планините на Словения, Пейлин минава на юг през Хърватия и бивша Югославия, стига до Албания, преди да се върне на север и да обиколи България, Румъния, Унгария, Украйна, Чехия, Словакия, бивша Източна Германия, Полша, руския анклав при Калининград (някогашния Кьонингсберг), Литва, Латвия и Естония, разкривайки нови и непознати светове пред милиони зрители.

В рамките на миналогодишния 12-ти София Филм Фест бе представен документалния му филм “Източна наслада” с включени кадри и от България.

Лентата събира впечатленията и преживяванията на Майкъл Пейлин от България. Българските събития и личности, впечатлили Пейлин да ги включи във филма си, са: празненствата на „Бялото братство” в Рила, конните надбягвания в Столипиново, Перперикон, амфитеатърът в Стария Пловдив, както и интервю с Азис.

Гвоздей в програмата при българското гостуване на Майкъл Пейлин обаче е варенето на семейната ракия на Стефан Китанов, известна като Дядо-Тотовата, ритуал, който английският комик и телевизионен водещ също превръща в достояние на зрителите на Би Би Си.

Като специален гост на 13-ия Международен София Филм Фест, Майкъл Пейлин ще представи панорама от избрани епизоди от неговите най-харесвани филми: „Животът на Брайън”, "Летящият цирк на Монти Пайтън", "Около света за 80 дни", „Сахара”, „Хималая”, "От полюс до полюс" и „Новата Европа на Майкъл Пейлин”



Тагове:   Майкъл,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хайде стига вее
27.01.2009 15:25
То голям смях ще пада, ако варят ракия в студиото на ВВС.
Намерих тука едно парче ????
http://www.youtube.com/watch?v=J7IudA4bqe4
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212295
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205