Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 11:16 - Подробно за 12-те късометражни финалиста на СФФ
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2327 Коментари: 5 Гласове:
0



Избрани са 12–те български късометражни филма, които ще участват в конкурса за български късометражен филм на София филм фест и ще се борят за Jameson Short Film Award.
Дължим селекцията на комисия с председател Александър Янакиев и членовете Иглика Трифонова (режисьор), Юрий Дачев (драматург), Янко Терзиев (киножурналист) и Петър Вълчанов (режисьор и носител на миналогодишната награда.

Ето ги и тях:

1. „Войната”

Игрален, 2008, 5.32 мин.

Режисьор                                            Стефан Командарев

Сценаристи                                       Деян Енев, Стефан Командарев          

Оператор                                            Красимир Андонов

 

„Войната” е кратък, абсурден разказ за два паралелни свята, съществуващи по едно и също време в една и съща държава, които неочаквано се сблъскват през една студена зима за една цигара време. Филмът е създаден по разказа на Деян Енев – „Галилей” от режисьора Стефан Командарев („Светът е голям и спасенние дебне отвсякъде”). „Войната” е част от „15” - български омнибус филм, който събира в едно 15 кратки новели на 15 от най-известните български имена в областта на киното, театъра и съвременното изкуство, посветени на последните 15 години на нашия живот. (Проектът  е на Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов по покана на в-к „Капитал”. )

 

 

2. „Всичко за теб”  

Игрален, 2008,  19.45 мин.

Режисьор                                            Тома Вашаров  

Сценаристи                                       Тома Вашаров, Радослав Парушев

Оператор                                            Антон Бакарски

„Всичко за теб” е история за едно момиче на име Ана, което прекрасно знае какво иска  не само от живота, но и от мъжете. В една най-обикновена нощ, пред Ана се появява  сериозно предизвикателство – тя среща човек, който ще преобърне света й.

„Всичко за теб” е официален дебют на режисьора Тома Вашаров, работил като асистент-режисьор, оператор, звукорежисьор, композитор в няколко филмови продукции.

Един от най-успешните му проекти е едноминутният игрален филм “Целувката”, селектиран за наградата Jameson и номиниран на повече от 30 фестивала по цял свят. „Целувката” е носител на 5 награди по чуждестранни фестивали.

 

 

3. „Голешево”

Документален, 2008,  30 мин.

Режисьор                                            Илиян Метев

Оператор                                            Илиян Метев

 

“Голешево” е документален разказ – портрет на надеждата. Камерата отвежда зрителя в едно умиращо планинско селище, забравено от хората, където шепа възрастни хора се борят за оцеляването си, всеки по свой собствен начин. Всички жители на Голешево не губят надежда, че децата им един ден ще се върнат. А дали това наистина ще се случи... През последните години Илиян Метев работи за глобалната организация Save The Children и се е посветил на интерактивни проекти към Showstudio и Silverbridge и WGBH-Frontline. Наскоро завършил Национално филмово училище във Великобритания с магистърска степен, режисура за документално кино, Илиян вече работи по проект на BBC.

 

 

4. „Дулото на сешоара”

Игрален, 2008,  4.35 мин.

Автор                                     Христина Иванова

Сценарист                                          Христина Иванова                                                   

Оператор                                            Диан Загорчинов

           

Действието в „Дулото на сешоара” започва в плувен басейн, в който две млади жени се състезават в кратък следобеден крос. След като едната побеждава, съревнованието помежду им продължава в съблекалнята, където двете сушат косите си.

Авторката на филма Христина Иванова учи международни отношения в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Първият й опит в късометражното кино е участието й в конкурса за сценарий на NISI MASA през 2008 година. „Дулото на сешоара” е режисьорски дебют на Христина в късометражното кино, завършен през септември 2008 в рамките на майсторския клас по кинорежисура към НБУ на проф. Георги Дюлгеров.

 

5. „Зев”          

Игрален, 2008,  3.40 мин.

Режисьор                                            Кристина Грозева

Сценарист                                          Кристина Грозева

Оператор                                            Василена Горанова

           

Сюжетът на „Зев” проследява група разярени деца, които бият малко ромче. Много по- важното обаче е кой всъщност ще победи в историята – агресията или съзнанието?  Кристина Грозева е завършила СУ „Св. Климент Охридски” и е работила като журналист в БНТ. Любовта й към киното я отвежда в НАТФИЗ, където завършва филмова и телевизионна режисура в класа на проф. Георги Дюлгеров. Тя има 5 късометражни филма, удостоени с престижни международни награди. Филмът й „Тошка и Тошко” (2004) е селектиран за наградата Jameson.

6. „Линията”

Анимационен, 2009, 3.50 мин.

Автор                                                  Андрей Кулев

Сценарист                                          Румен Баросов

                       

Една линия разделя земята от небето. Един човек бяга към хоризонта. Ще достигне ли линията? А дали ще я прекрачи или ще я хване? А какво ли ще разбере за себе си, когато   линията е вече в ръцете му?

Андрей Кулев е завършил НАТФИЗ, специалност режисура за кино и телевизия. Илюстрирал е над 40 книги, работил е като художник и дизайнер на плакати и списания, има публикации и илюстрации в избрани български вестници. Той е автор на множество сценарии и също така има богата филмография от анимационни и късометражни филми зад гърба си.

 

 

7. „Мухата”

Анимационен, 2008, 8.50 мин.

Автор                                                  Господин Неделчев - Дидо

Анимация                                          Господин Неделчев и Димитър Димитров

Сценарист                                          Правда Далекова                              

Оператор                                            Илия Данчев

 

„Мухата” е анимационен филм за една досадна и вечно мърмореща жена, която се преражда в муха и продължава да тормози своя съпруг дори и след смъртта си.

Господин Неделчев работи в сферата на анимацията и карикатурата от 1982 година. Като режисьор е направил многобройни анимационни, документални и телевизионни филми. Освен на анимации е автор и на няколко документални и телевизионни продукции, а  работи и като независим продуцент. Господин Неделчев преподава режисура за анимационни филми в НАТФИЗ „Кърстьо Сарафов”.

 

 

8. „Омлет” 

Игрален, 2008,  7.00 мин.

Автор                                                  Надежда Косева

Режисьор                                            Надежда Косева

Сценаристи                                       Надежда Косева и Георги Господинов

Оператор                                            Антон Бакарски                                            

 

Три яйца в една сутрин през 1996 г. ни връщат назад във времето, когато парите са равносилни на долари, хиперинфлацията достига нови и нови върхове, а хората се редят на опашки дори за най-простичките си мечти. Филмът „Омлет” е удостоен с награда на журито на Сънданс Филм Фестивал 2009. Надежда Косева е завършила режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Новелата й „Ритуалът” открива международната копродукция „Поколение: Изгубени и намерени”, чиято премиера е на Берлинале 2006. Продуцент е на късометражния игрален филм „Валсове и танга от село Бела вода” с участие в конкурса на Международния кинофестивал в Локарно 2007, селектиран за наградата Jameson 2007.

 

 

9. „Три сестри и Андрей”

Анимационен,  2008, 19 мин.

Автори                                               Борис Десподов, Андрей Паунов

Сценарист                                          Андрей Паунов

Оператор                                             Николай Лазаров

 

Въпреки времето, което ни дели от създаването на Чеховата класика „Три сестри”, преживели политически режими, революции, илюзии и мечти, тяхната съдба е все още жива. И на път да се промени, когато един комар се появява в ноемврийското небе. „Три сестри и Андрей” е особено въздействащ анимационен ремикс на популярната руска класика, в който всеки един кадър е рисуван на ръка по реално заснети филмови образи.                        

 

Борис Десподов е вече утвърден автор в анимационното ни кино, чиито филми (“Митология” и “Тик-Так”) са носители на множество международни награди. ”Коридор №8” е първият му пълнометражен филм, представен на повече от 20 фестивала по цял свят (Награда на Екуменическото жури от Берлинале 2008; Наградата на HBO за изгряващ талант на HOT DOCs 2008; Сърцето на Сараево от фестивала в Сараево 2008).

Андрей Паунов е барман в Прага, готвач във Вашингтон, градинар в Торонто, звукооператор в Ню Йорк, счетоводител в Сан Франциско. Дебютният му пълнометражен филм “Георги и пеперудите”,  представен на повече от 50 фестивала в цял свят, е носител на наградата „Сребърен Вълк” от IDFA 2004 и на още 12 международни награди. Вторият му пълнометражен филм – „Проблемът с комарите и други истории” – е носител на 15 международни награди.

 

 

10. „Яйцето”

Документален, 2008, 4.24 мин.

Режисьор                                            Екатерина Денева

Оператор                                            Петко Лунгов

.

„Яйцето” е заснет по монолога на Йожен Йонеско “Как да приготвим твърдо сварено яйце”. Във фокуса на историята е възрастен професор, обясняващ метода, по който се приготвя едно твърдо сварено яйце. След внимателно и детайлно вглеждане, яйцето се превръща в мистериозна материя, чието изяждане в никакъв случай не бива да се предприема лекомислено.

Екатерина Денева е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” през 2006 г. По-късно завършва „Кино и телевизия” в департамента по „Визуални изкуства” в НБУ и същата година я приемат да учи „Филмова и ТВ режисура” в НАТФИЗ. Филмът й „Трети етаж” участва в конкурса за наградата Jameson 2008.

 

 

11. „Ladies and Gentlemеn”

Игрален, 2008, 4.12 мин.

Автор и изпълнител             Камен Донев

Оператори                                         Борис Мисирков и Георги Богданов                                              

 

1998. Белият дом? Елисейският дворец? Дворецът в Багдад? Или "Дондуков" 1? Пресбрифингът на един президент – отчет–равносметка за изминалата седмица, месец или година. По въпроса за импийчмънта, кризата с разоръжаването на Ирак, бомбандировките над посолствата от Ал Кайда, изсичането на първата евро монета, световното по футбол във Франция, допускането на оръжейни инспектори в Ирак и гей-признанието на Джордж Майкъл... Обичаният български актьор Камен Донев в един сатиричен монолог–превъплъщение в събирателния образ на Президента.

 

 

12. „The Zombie’s Survival Guide” (“Наръчник за оцеляване на зомбито”)

Анимационен, 2009,  2.30 мин.

Автор                                                  Крум Петров

Режисьор                                            Ваня Янчева             

 

Борбата за оцеляване продължава дори и след смъртта. „The Zombie’s Survival Guide” е една гротескна история за ежедневните проблеми на обикновено зомби, които не се различават особено от нашите собствени.

Ваня Янчева е завършила анимация в Арт колежа в София. Продължава обучението си по анимация в НБУ. Създател е на анимация за сериали, реклами, интернет сайтове и телевизионни продукции. Това е вторият й анимационен проект.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - mCiNWOwnzzXsrzBrdWB
24.05.2011 15:44
w4pKN5 <a href="http://rzrxtwyhfiqq.com/">rzrxtwyhfiqq</a>
цитирай
2. анонимен - qnRuyYCwONb
25.05.2011 18:14
nKVUxF , [url=http://ibzukeumzsqx.com/]ibzukeumzsqx[/url], [link=http://mmrzmqrmtgut.com/]mmrzmqrmtgut[/link], http://amcxluyrchit.com/
цитирай
3. анонимен - SrptQqyPJLTMwVsk
28.05.2011 14:09
RNu4h5 <a href="http://jtpcwqpamngu.com/">jtpcwqpamngu</a>
цитирай
4. анонимен - NjbBUqdEUVgZmw
31.05.2011 17:59
AjJ1Y3 , [url=http://gvrxcvetfkrx.com/]gvrxcvetfkrx[/url], [link=http://tmtxebfnezzw.com/]tmtxebfnezzw[/link], http://lqjywlbovgsd.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217874
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205