Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 10:18 - Журито на 13-тия София филм фест
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 3320 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2009 10:18


imageЯнош Сас (режисьор, Унгария)

Янош Сас е роден на 14 март 1958 г. в Будапеща. Учи драма и театрална режисура в Академията за театър и филмово изкуство, където в момента преподава. Член е на Европейската филмова академия. Той работи в продължение на години в Националния театър на Будапеща.

Там поставя „Призраци” на Хенрик Ибсен, „Кралят елен” на Карло Гоци и „Трамвай Желание” на Тенеси Уилямс. Сред пиесите, които режисира, са и „Чайка”, „Любов под брястовете” по Юджийн ОНийл, „Вуйчо Ваньо”, „Марат/Сад”, „Ваал” на Брехт и „Майка Кураж и нейните деца”; поставя „Трамвай Желание” и на Arena Stage във Вашингтон.

Режисира телевизионни поредици и филмите „Не безпокойте” (Don"t Disturb!”, 1990), „Войцек” (Woyzeck”, 1994) и „Момчетата на Уитман” (The Witman Boys”, 1997). Сас е режисьор и на документален филм за Фондацията на Стивън Спилбърг, създадена в памет на жертвите на Холокоста – „Очите на Холокоста” (Eyes of the Holocaust, 2000), който е представен на Лос Анджелиския еврейски филмов фестивал.

Филмът „Войцек” печели 20 награди от участието си в 55 международни филмови фестивали из цяла Европа, включително Наградата на Европейската Филмова Академия (FELIX) за най-добър нов европейски филм в Берлин и Специалната награда на журито в Бергамо;

„Момчетата на Уитман” обикаля 50 международни фестивала, представен е в официалната селекция на Кан и печели няколко награди, включително за най-добра режисура на Московския международен филмов фестивал и Голямата награда на фестивала в Гент; „Не безпокойте”(Don"t Disturb) получава наградата за най-добра режисура на фестивала в Богота, Венецуела, и е обявен за най-добър филм в Братислава.

Янош Сас е сред 10-те световни „изгряващи надежди” в режисурата, обявени от фестивала в Сънданс и сп. „Variety” през 1998 г.

Филмография

2007 - Opium: Diary of a Madwoman

2000 - Eyes of the Holocaust

1997 - The Witman Boys

1994 - Woyzeck

1990 - Don"t Disturb!


image

Дорон Еран (продуцент и режисьор, Израел)


Известният израелски продуцент на повече от 35 филма и режисьор Дорон Еран е роден на 20 юни 1955 г. в Тел Авив.

В творческата му биография наред с пълнометражните филми са и над 40 телевизионни драми, както и документални филми за националния и международни пазари. Много често работите му са селектирани и номинирани на големи международни фестивали – "Gods Sandbox" (награда за най-добър филм на Международният филмов фестивал в Манчестър, най-добър режисьор на Филмовия фестивал във Върмонт, специалната награда на журито на Уърлдфест в Хюстън), "White Night" (участие в Петнайседневката на режисьорите в Кан и Награда на младото кино на Фестивала в Кан), "Burning Land" (представен на Международния фестивал в Берлин, Награда на критиката на филмовия фестивал в Торино, Италия), "Beyond The Walls II" (Награда за най-добър актьор на Филмовия фестивал във Валенсия, Испания), "Overdose" (Награда за най-добър актьор на Филмовия фестивал в Пекин, Китай), "Back To Freedom" (специална награда на филмовия фест „Cita Del Vasto, Италия, награда за най-добър чуждоезичен филм за "Ingil" на фестивала Figuera De Foz, Португалия), "Dawn" – представян на филмовия фестивал в Берлин, "Flash" - участвал на филмовия фестивал във Валенсия, Испания, "Stalin"s Disciples" – в програмата „Особен поглед” на фестивала в Кан, Франция.

Освен работата си в света на киното, Дорон Еран създава списанието „Good News”, което се фокусира върху позитивните страни на обществото, науката и изкуството.

Като член на израелската асоциация на периодичната преса, а също и като писател, той издава романа „Самота зад камерата” ("Loneliness Behind the Camera" - 1999) и ценната академична книга „Да бъдеш продуцент” ("Being A Producer" - 2002), която се използва като учебно помагало за кино и телевизионните специалности в Израелските университети и колежи. 


Филмография

избрана филмография - продуцент филмография - режисьор

2007 - Wild Dogs 2006 - A Wedding Film

2006 - A Wedding Film 2004 - God"s Sandbox

2005 - Days of Love 1990 - The Voice of Ein Harod

2003 - To Be a Star 1986 - Flash

1998 - Primal Justice

1996 - White Night

1993 - Overdose

1993 - Strangers in the Night

1990 - Where Eagles Fly

1986 - Stalin"s Disciples

1983 - Fun Forever


Момчил Карамитев (актьор, САЩ - България)

image

Момчил Карамитев определя сам себе си като „гражданин на света”. Когато е 9- годишен за първи път се качва с майка си и сестра си на "Ориент експрес" от Централна гара София за Париж. И споделя, че още тогава е разбрал как навсякъде по света, независимо от националността или цвета на кожата, хората са обичащи или мразещи.
В Съединените Щати актьорът е познат като Макс Фрийман.

 Роден на 25 октомври 1960 г. в София, синът на Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова естествено поема по стъпките на родителите си. От малък участва в ученически пиеси. Той учи актьорско майсторство в НАТФИЗ, около година след дипломирането си през 1986 г. е в Кърджали и печели конкурс в Младежкия театър – там работи в продължение на 4 години.

Впоследствие печели стипендия за престижната, елитна Academia D"Arte Dramatica Silvio D"Amico; след това продължава със специализация по режисура в частен университет в Рим, дипломира се с филм по разкази на Уди Алън и асистира на Фелини по филма „La Voce della Luna”.

През 90-те години Момчил Карамитев учи кинодраматургия в Ню Йорк. Първата му роля е в „Опасен чар” през 1984 г., участва във „Време разделно” на Людмил Стайков, „Само ти сърце”, „1952 Иван и Александра”, „Копнежи по белия път”, „Ешалоните на смъртта”, „Смъртта може да почака”, „Човек на паважа”, в испанския филм „Дали”, в италианския „Racket”, както и в „Приятелите на Емилия” на Людмил Тодоров.

За известен период от време Карамитев работи в БНТ, след това заминава за Лос Анджелис. Актьорът получава прекрасни отзиви във „Варайъти”, „Лос Анджелис Таймс”, „Боксофис Магазин” за изпълнението си в „The Insurance”. Участва и в епизоди на телевизионната поредица „Стар Трек: Ентърпрайз” (2003 г.), на шоуто „Bones”, във филма „Hit Me”.

Момчил Карамитев има повече от 90 роли в театрални постановки, работи като сценарист и продуцент. В момента той участва в италианския сериал „Un Caso Di Coscienza 4” на режисьора Луиджи Перели, работи като режисьор върху един документален филм и има два проекта за игрални филми. Карамитев живее и работи в Лос Анджелис, Калифорния.


Елена Йончева (журналист, документалист, България)

image

Елена Йончева е журналист на свободна практика със завидна биография. Автор е на многобройни документални филми, заснети в горещи точки по света – била е в центъра на конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия.

Елена Йончева е родена през 1964 г.; в годината, когато пада Берлинската стена, завършва с отличие телевизионна журналистика в Московския държавен университет „М.В.Ломоносов”. Започва работа в БНР, впоследствие стажът й в Българската национална телевизия е впечатляващ – до 1999 г. тя е репортер и редактор в седмичното политическо предаване „Панорама”; създател и автор е на рубриката „Репортер”.

Елена Йончева завършва специализации в Оксфорд, BBC - Лондон и Кардиф и в Съединените щати - The German Marshall Found и United States Information Agency. Между 1998 и 2000 г. тя е лектор по разследваща журналистика в Нов български университет; през 2000 г. създава продуцентската компания „Authors TV” и продължава да работи като автор и продуцент по телевизионни документални филми.

От 1995 до 2000 г. тя получава редовно наградата за най-добър телевизионен репортер в България. Сред програмите, привлекли изключително внимание и интерес от страна на телевизионните зрители, са документалните филми „Сараево”, „Изборите в Русия – кой каза Перестройка?”, „Новите цветове в Южна Африка”, „Босна 95 – последното лято на войната”, „Белите вълци”, „Руско танго”, „Добре дошли в Афганистан”, „10 дни в Косово”, „Япония – портрет на една нация”, „Ирак – 21-ят ден”, „Украйна – оранжевата революция”, документалната поредица „Общи граници” в шест части, заснета в България и Великобритания, „Ирак – две години по-късно”, „Азербайджан – голямото предизвикателство”, „Азербайджан – петролната революция” и много други.



Стефан Арсениевич (режисьор, Сърбия)

image

Стефан Арсениевич от малък знае, че ще се занимава с кино.

Докато другите деца разказват как искат да станат лекари или пилоти, неговата мечта е да бъде актьор. Стефан е роден в Белград през пролетта на 1977 г.

Учи философия и известно време работи като журналист; завършва филмова и телевизионна режисура във Факултета по драматични изкуства в Белград и от 2005 г. преподава там като асистент. Той е един от основателите на продуцентската филмова къща „Art & Popcorn”. Късометражните филми на Арсениевич печелят повече от 30 международни и национални награди, включително Златна мечка в Берлин, Награда на Европейската филмова академия и номинация за Оскар” – за късометражния „Торсио” през 2003 г.

Стефан Арсениевич е режисьор на новелата „Fabulous Vera” в успешната копродукция, филмът-омнибус „Поколение: изгубени-намерени” (2005 г.)

Неговият пълнометражен филм „Любов и други престъпления” беше показан за първи път на Берлинале 2008, а през март спечели наградата за режисура на 12-ия Международен София Филм Фест.

Режисьорските му умения зад камерата бяха наградени и на международните фестивали във Висбаден и Бурса, филмът беше определен за най-добър при представянето му в Нови Сад и на фестивала в Тбилиси, и получи наградата на публиката на фестивала в Линц.



Тагове:   филм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - dela chesti
30.09.2009 13:36
ochen xaroshi serial
цитирай
2. анонимен - Die Seite von Euch ist super
27.07.2011 20:25
Tolle Texte die auf jedenfall auch mehreren gefallen duerfte. Aber auch meine Homepage dГјrfte gefallen auch wenn sie sich um <a href=http://www.sexcamamateure.net/camsex><b>Live Sex Cam</b></a> dreht, aber voellig private Frauen zeigt.
Und hier ist meine persoenliche Seite <a href=http://amateursex-mandy.com>Amateursex</a>
цитирай
3. анонимен - Сочинение, литература, РєРЅРёРіРё, СЂСѓСЃСЃРєРёРµ РєРЅРёРіРё, русская литература
28.11.2011 02:22
<img>http://www.tvoyformat.org/dev/subscribe/41/1.jpg</img>

Сайт полностью посвящен школьному образованию, вам не придётся сидеть на уроках и слушать лекцию учителей, у нас на сайте собраны все школьные документы. Литература, различная поэзия, русские книги, много нового можете узнать о истории писателей, прочитать биографию писателей. Пока на сайте только русские книги и русская литература, пока что ничего из зарубежной литературы нету, но скоро обещаем появятся и зарубежная литература. Все книги на сайте вы можете скачать себе на компьютер бесплатно, достаточно нажать на ссылку скачать книгу бесплатно, если по какой то причине вы не нашли книгу которую вы искали, можете всегда обратится к администрации, мы обязательно добавим, и очень скоро появится новая книга.

<a href=http://so4in.ru/sochinenija/63-sochinenie-na-temu-moj-klass.html>сочинение на тему мой класс</a>

<a href=http://so4in.ru/sochinenija/107-moyo-detstvo.html>сочинение о детстве</a>

<a href=http://so4in.ru/sochinenija/107-moyo-detstvo.html>моё детство сочинение</a>

<a href=http://so4in.ru/sochinenija/50-moi-shkolnye-gody-sochinenie-razmyshlenie.html>сочинение мои школьные годы</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212291
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205