Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 15:46 - Програма на фестивала за съвременeн танц и пърформанс Антистатик
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2009 17:24


3 април (петък) 2009,
Червената къща, Червена зала - 19.00 ч.

Mosaic

Идея, хореография и изпълнение: Драгана Алфиревич (Сърбия/Словения)

Mosaic e пърформънс за интимните тълкувания на женствеността и феминизма.

Продължителност: 45 мин.

20.30 ч.

Яна Маринова като Yana Marinova - премиера

Идея и хореография: Стефан А. Щерев (България)

Спектакълът е артистично "отражение" - римейк на “Veronique Doisneau” на Jerome Bell, структурирано като цитат и коментар на вече създадено сценично произведение.

Документален пърформанс, дискутиращ институционализацията на танцьора в контекста на класическия балет. Предмет на интерес са социално-естетическите категории и перформативното тяло поставено като щатна бройка в трупата на Националния балет в София.

22.00 ч.

Все още има какво да се направи по трико - премиера

позакъсняло шоу с консумация

Музикален монтаж и импровизация: Галина Борисова (България)

“Pазпадането на моментите, точно преди оформяне на тяхното съществуване, ме забавлява доста в последно време. Разпадането на концентрацията в момент, когато зрителят успява да установи някакъв знак за случване, определено ми е симпатичен. Струва ми се, че очакването е по-интересен процес, който предизвиква въображение, отколкото усещането след приключване на случващо се.”

4 април (събота) 2009,
Червената къща, Червена зала

19.00 ч.

My Brut Material - Your Performance

Идея и реализация: Едуард Габия (Румъния)

„Осъзнах, че вече не разделям гражданското си тяло от тялото си на изпълнител. Обичайното ми тяло, от деня, в който съм бил роден, е започнало да научава различни неща, да абсорбира усещания, да бъде осъзнато през опита, да отчита правилата. Това тяло в ежедневието си разчита на опита, който е събрало. То действа инстинктивно през по-голяма част от времето...”

20.30 ч.

Donna Clara

Вили Прагер/Ива Свещарова (България), Консултант по костюмите: Нели Митева (България)

Пърформанс, посветен на всички близки, живеещи в Рая.

Дона Клара е човекът, трансформиращ енергията между два паралелни живота, които съществуват в непрестанна симбиоза. Пърформанс, създаден по повод на една конкретна смърт и превърнал се в празник за живеещите в Рая.

5 април (неделя)
Театър „София”, Театрална лаборатория “@лма @лтер”

19.00 ч., Театър „София”

tri3avisim (Клише Instant; Саумо; Симбиоза)

Танцов спектакъл в три части. Б brain С storе П project предлага своя артистичен прочит на проблема с наложените клиширани образи и поведения в изкуството. Въпросът, който занимава екипа на Derida Dance е „Какво определя началото и края на едно общуване, някъде там между егоцентризма и самоотрицанието?”. Kinesthetic Project избират темата за действителното и метафорично значение на „симбиозата” в общуването между двама души на физическо и духовно ниво.
 

КЛИШЕ - Бbrain Сstorе Пproject ;Концепт: Вили Прагер,Ива Свещарова и Нели Митева;От:Вили Прагер и Ива Свещарова ;С: Ралица Кашова и  Ива Свещарова   ;Концепт дрехи: Нели Митева

САУМО - Derida Dance ;хореография: Живко Желязков ;танц: Ана Митева ;координатор: Атанас Маев

СИМБИОЗА - Kinesthetic Project ;танц: Виолета Витанова и Станислав Генадиев ;хореография: Светлин Велчев ;дизайн: Мариана Танчева

21.00 ч., Театрална лаборатория “@лма @лтер”

Номадска Танцова Академия представя:

Para/Sympathetic

Идея и реализация: Ивайло Димитров и Деница Георгиева (България)

Дуетна форма, която чрез динамичното въздействие изследва симултанно приемане и даване, резонанс и възпламеняване, сблъсък и приемане, тласък от другите. Тези занимания изискват силен вътрешен фокус в съчетание с „chill out” нагласа за съществуване. Като последствие се наблюдава улеснена трансмисия между симпатичната и парасимпатичната нервна система.

Театрална лаборатория «@лма @лтер» представя:

Думи няма от Самуел Бекет

Постановка: Николай Георгиев (България); Хореография: Петя Йосифова (България); С участието на @лма @лтер

“Глас”, “думи”, “уста”, “ухо”, “око”, “бездействие”, “безвремие”, “неща”, “имена”, “тишина”, “чакане”... Това няма нищо общо с очакването, което е надежда. Чакането е просто чакане. Чакане на Годо, т.е. на несъществуващото. Защото то не съществува. По един абсурден начин не съществува. Това е драматургията на това представление. Не сме изяснили нищо. Не сме обяснили нищо. Не сме променили нищо. Не сме добавили нищо. Не сме добавили нищо от нас - изследователите. Не сме ви улеснили с нищо вас - свидетелите на нашето пътуване. Не сме ви спестили нищо. Започваме. Следва нашето днешно пътуване. След това...”


6 април (понеделник)
Театрална работилница „Сфумато”

19.00 ч.

Номадска Танцова Академия представя:

Изкуство vs. бизнес

Идея и изпълнение: Нина Божич (Словения)

Танцов спектъкал примесен с бизнес продажба и лекция за бизнеса примесена с емоционален танц, защото танцът и бизнесът не са просто две отделни думи. Вие решавате дали си заслужава!

Ох, не!

Концепция: Далия Ачин (Сърбия); Хореография: Далия Ачин/Recognize Crew (Сърбия); Драматургия: Саша Божич (Сърбия); С участието на: Дарко Бурсач, Лука Лукич (Сърбия); Музика: Горан Симоноски, Иван Антич (Сърбия); Графичен дизайн: Михайло Ршумович (Сърбия)

Използването на движения само от брейка определя един хореографски опит на Далия Ачин на територията на един танцов език, в който атмосферата се постига чрез подчертано натрупване на танцов материал и където публиката е отрупана от информация на интелигентни в движението тела и виртуозният език на брейка внася ново естетическо и методологично измерение в танца. В семанитечан план спектакълат изследва теми като мъжествеността, виртуозността и прелъстяването. Започвайки с търсене на скритото в мъжкото тяло, спектакълът поставя специално ударение върху деликатността и спокойствието на непознатото.

Антистатик е на antistaticfestival.org



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217079
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205