Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 11:49 - Откъс от книгата на Радослав Парушев "Project Dostoevski"
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 6015 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2009 12:01


Сензацията гръмна в първите дни на януари, след коледния бум на книжния пазар, някъде около годишнината от смъртта на писателя.

Могъщите издатели от "Хипнос/Танатос" заляха всички електронни и печатни медии с всевъзможни интерпретации на новината за невероятното разкритие – потомъкът на руски белоемигранти Дмитрий Тимофеев, около седемдесетгодишен плешив и белобрад дядка с хлътнали страни и жълтеникави, зли очета, всепроникващо изгря по всички възможни екрани и билбордове, стиснал в сякаш восъчните си пръсти един много дебел, подвързан в изгризана от Мишките на Времето кожа ръкопис.

Тимофеев, гласяха пресрилийзите, този скромен дългогодишен счетоводител от столичния Градски транспорт ("35 години зад сметалото и нито едно закъснение за работа за всичките тези години") в заника на своя скромен, ала достоен живот, се заел да подреди семейния архив на три поколения Тимофееви, преди Мишките да проникнат в утробата на Времето и там вътре да се възцарят пипалата на Забравата, каквото и да трябваше да означава Това.

Там именно (Къде там? Някъде измежду възцаряващите се пипала?) Дмитрий Тимофеев открил една почти незасегната от тлението кожена папка. Каква била изненадата му (Каква наистина?), когато на титулната страница видял, че пише "Братя Карамазови", Часть вторая. Ф.М.Д.".

Тогава отгърнал на втора страница, невярващ на очите си, божегосподибожегосподи, да не е някаква грешка, да не е, господипомилуй някой ръкопис на всеизвестния Първи том, но там вместо всеизвестното и банално начало на първата книга - "Начевайки животоописанието на моя герой, Алексей Фьодорович Карамазов, се намирам в известно недоумение" - стояло неизмеримо по-оригиналното, по-зряло и мъдро "Времето никога не се обърква само, най-напред се объркват нещата в него".

Така Тимофеев разбрал какво безценно нещо е гнило в мрачното подземие толкова години. Предположил, че неговите предци, избягали през 1920 г. от революционна Русия заедно с разгромените пълчища на Черния барон, по някакъв начин са се сдобили с това съкровище и в последвалата залисия покрай установяването в новата родина са го оставили, нали, тук долу да си гние.

На последната страница на ръкописа с изнемощелия почерк на умиращия, с последните сили на един угасващ гений, било изписано "На моя верен и последен другар, личния ми лекар М.Д. Тимофеев (Дядото на нашия Тимофеев! Ето значи, какво било...) оставям този ръкопис, за който човешкият род още не е готов и който трябва да се публикува поне век и половина след смъртта ми, която чувствам как настъпва неумолимо, или пък, най-добре, въобще никога да не бъде публикуван, защото ще преобърне света с краката нагоре, Ф. М. Дост-ий".

Ето как пророческата книга сякаш сама беше накарала Тимофеев да слезе да си чисти мазето! Тогава без грам колебание Тимофеев се обадил в най-реномираното издателство в цяла Източна Европа и така нататък, пресрилийзите в онези последни дни от Епохата на Кали Юга не блестяха с безгранична художествена стойност.

За издателите беше ясно, че с PR-а на нещо от калибъра на никога неиздавания Втори том на "Братя Карамазови" трябва да се пипа изтънко и много внимателно. Спецификата на случая го налагаше. Защото, съгласете се, едно е: да се опитваш да популяризираш в публичното пространство "наскоро завърналата се в родината известна в близкото минало красавица и светска лъвица Нина Шундалийски, която с бляскаво парти, уважено от не един и двама нашумели представители на родния елит, отбеляза своето триумфално завръщане в публичното пространство, само че този път в съвсем ново, още по-бляскаво амплоа – амплоато на модна дизайнерка, на поп певица, но и на грижовна, любяща майка, "С бащата на Джанлука - сподели специално за читателите на tsialataistina.com Нина – се разделихме като истински приятели.

За мен Джованибатиста означаваше много и като съпруг, и като баща, и като по-голям брат – продължава изповедта си родната красавица, а в очите й проблясва не една сълза – той, Джованибатиста, беше човекът, който ми помогна да пробия на модния подиум в Пиза, Бергамо и Тревизо, той ми отвори дверите на безкрайните възможности. Разбира се, след като забременях, трябваше да "сляза" от модния подиум – изминалите две години прекарах в една от вилите на Джованибатиста в много красивото и живописно селце на име Санта Мария Кон Спиначи, разположено точно между Алпите и Швейцария – породиха се усложнения, оказа се, че моят принц е отдавна женен за друга жена и така нататък, но животът, разбира се, продължава.

Все пак шоуто трябва да продължи, както се пееше в една песен на времето, мъдро завършва Нина..." Сега обаче красавицата, по-бляскава от всякога, е твърдо решена да отстоява своето име на родна почва, за което ние най-сърдечно й пожелаваме успех, и никак не е чудно, че именно изпълнителният директор на един от най-големите мобилни оператори прояви интерес..." и така нататък,
и съвсем, ама Съвсем друго е:да трябва да промотираш на, в общи линии, същата аудитория като читателите на tsialataistina.com, сензационно престоялия повече от сто години в едно мазе последен ръкопис на Фьодор Михайлович Достоевски.

Поради непреходните особености на човешката душа хората някак иманентно и неистово се нуждаят от наскоро завърнали се бивши кралици на красотата, обаче от руска класическа литература, горе-долу никой нормален човек не се нуждае. Давайки си сметка именно за тези характеристики на човешката натура, тънките сърцеведи от PR отдела на "Хипнос/Танатос" се постараха да придадат на откриването на ръкописа ако не – нотка на героизъм, то поне – привкус на мистика и легендарност. Много от плакатите, с които в онези последни дни бяха облепени повечето големи градове на Източна Европа, изобразяваха дядката Тимофеев, с орловия му профил и с щръкналата му брада, приличен на Кашчей Безсмъртни, в едно тъмно подземие, огряван единствено от несигурния пламък на свещта (в някои от версиите – от несигурния пламък на допотопно газениче) как леко зяпнал и с треперещи пръсти измъква нещо от дъното на някакъв огромен, обкован с железни обръчи скрин... Общото усещане беше за тайнствена, съдбовна развръзка, чакала там долу с векове.

Да, съдраха се направо да разнасят Тимофеев по телевизионни участия и светски партита, на които той или говореше нещо несвързано, или само се напиваше, сгушен в едно свое, на пръв поглед, не много интелигентно безмълвие. Издателите бутнаха по някое и друго евро на прегладнелите литературоведи от Мариенбургския университет, заведоха ги на фризьор и на зъболекар, взеха им спортни сака под наем и наводниха с тях сутрешните блокове и следобедни токшоута на ефирните телевизии.

Поразителните и пикантни разкрития от живота на Фьодор Достоевски, саморазрушителната му страст към рулетката и към женските стъпала, се превърнаха в търсена и престижна тема на тлъстите съботни приложения на вестниците. Оказа се, че и в книгоиздателския бизнес, както и във всеки друг, няма забранени похвати. И ето ти на теб кампания, на която и самата Шундалийски-Кон Спиначи можеше зелено да завиди.

За щастие, тъкмо докато се започваше кампанията, един от най-популярните плейбек изпълнители в страната се оказа натирен от своя доскорошен спонсор-скъперник, една верига месокомбинати. Пазарните хиени от Хипнос/Танатос надушиха тази работа, развяха под прашасалото носле на плейбек изпълнителя една нереалистична пачка с евра, и момчето радостно завърши албума си и го пусна на пазара вместо под предварително анонсираното работно заглавие "Колбасите на Любовта", под името "Свобода за Митя Карамазов". Компактдискът се продаваше безплатно заедно с книгата. Фланелки и надписи със същия слоган и с образа, разбира се, на певеца, за няколко дни заляха столицата и повечето окръжни градове. Хората пощуряха по тях.

Оказа се, че хората в Източна Европа действително са имали огромна и неосъзната пазарна нужда от изгубения предсмъртен ръкопис на Достоевски, ама, на, кой да се сети първи... От месокомбината усетиха грешката си и предложиха на Хипнос/Танатос заедно с книгата да се продава безплатно и по един прекрасен, първокласен суджук, но издателите не бяха вчерашни и отхвърлиха идеята като просташка.

За сметка на това, когато обявиха в медиите, че поради неописуемия читателски интерес, много по-рано от предвиденото, преди още да се е състояла официалната премиера, се налага да допечатват петдесетхиляден допълнителен тираж, в Хипнос/Танатос получиха неустоимата оферта заедно с този втори тираж да се предлага и пакет с безплатни минути, предоставен от мобилния монополист "Мегател". И освен това, казваше се в офертата, предлагаме допълнителния тираж да не е петдесет хиляди, ами петстотин хиляди. Допълнителните разходи по издаването се поемаха изцяло от "Мегател". От издателството бавиха положителния си отговор цели три напрегнати дни – през това време финализираха преговорите с една банка. Накрая, освен безплатните минути, феновете на нашумелия, на култовия Федя Достоевски абсолютно безплатно получаваха и талон за 0 % лихва през първоначалния едномесечен гратисен период за кредитите от Първа Източноевропейска Банка, член на голямото семейство на банковата и животозастрахователна група "Манафиотис-Лихтенщайн".

В деня, в който пред жадните за събитийност камери на повечето централни медии издателите заведоха Тимофеев да осинови една бяла мечка в зоологическата градина и да я преименува от Мара на Катерина Ивановна, до самия вход на зоопарка самата Нина Шундалийски, без предварителен ангажимент с издателството, по изцяло собствена инициатива проведе заедно с няколко други позахабени, печални курви ревю на най-новата си колекция под надслов "Достоевски Форевър" само за да получи достъп до новинарските обективи.

На излизане от зоопарка Тимофеев ентусиазирано се присъедини към скромния кетъринг на ревюто, а един позабравен бивш състезател по модерен петобой и бивш народен представител се снима за спомен с него. Господата от Хипнос/Танатос не реагираха на невинната провокация, все пак името на най-известния европейки писател за всички времена е достояние на цялото културно човечество, и всеки културен човек може да използва името на Достоевски за своите лични културни цели.

Сутринта на следващия вторник, спомням си без нужда как валеше, напълно закономерно магазинната мрежа на Санта София беше наводнена от напълно новия прах за пране "Федя До.", произвеждан от фирма "Федя До и Ко" ЕООД. Следващия понеделник отидох да ми прогорят половите брадавици с течен азот, а списание "Glory Halelujah" излезе с почти голата Шундалийски на корицата. Всъщност, беше съвсем гола, като гърдите и другите й срамотии частично се прикриваха от един голям портрет на Фьодор Достоевски, а около красивата й в близкото минало глава по един по-скоро украински, отколкото руски маниер, се увиваше една огромна изкуствена плитка.

Търси Project Dostoevski  в книжарниците.




Тагове:   Project,   откъс,


Гласувай:
0



1. анонимен - ...
03.09.2009 14:46
Една брутална пародия на всичко, което се случва около нас. Звучи интересно. Но все пак Парушев е сред малкото добри съвременни бълг. писатели, а не най-добрия.
цитирай
2. анонимен - riparograf!
10.09.2009 16:18
MOM4ETO NEMA NIKYV TALANT-SAMO PRETENZII-PYLNA POMIYA-JALKO ZA VREMETO KOETO IZGUBHTE DOKATO GO 4ETETE
цитирай
3. margarit - СПОНСОР
19.12.2010 10:20
Здравей те,
Мога да спонсорирам издаването на вашата книга, ако притежавате авторските права. Ако имате интерес не се колебайте да се свържите с мен. nima@gbg.bg nima.bg
GSM 0888800166
цитирай
4. анонимен - iIuLKHQb
24.05.2011 03:50
YouВ’ve got it in one. ColdunВ’t have put it better.
цитирай
5. анонимен - MqlbwlvWvEID
24.05.2011 14:38
9JUmVo <a href="http://eosuejubyvpv.com/">eosuejubyvpv</a>
цитирай
6. анонимен - jFgWszKEKDEK
25.05.2011 18:40
k4byIV , [url=http://xbviacyzizbe.com/]xbviacyzizbe[/url], [link=http://wxrjfcnokwzu.com/]wxrjfcnokwzu[/link], http://eynhpxokuxvs.com/
цитирай
7. анонимен - dxIogMdRQxfMJJNoK
28.05.2011 13:24
z70cAZ <a href="http://oipduxolbekd.com/">oipduxolbekd</a>
цитирай
8. анонимен - jJERkMtZtt
31.05.2011 16:47
jEaDJ7 , [url=http://kachxrwxalgp.com/]kachxrwxalgp[/url], [link=http://totfpumrsrmp.com/]totfpumrsrmp[/link], http://budfepdmbjme.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2211440
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205