Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2010 15:22 - "Светец в асансьора" на Петру Чимпоешу - откъс
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 2238 Коментари: 5 Гласове:
0



          Игра на Червена шапчица

 

Всяка вечер и всяка сутрин Света Богородица, Пре­чистата Дева, пада на колене пред небесния престол, из­пълнена със смирение, кръсти се и изрича:

– Господи, аз, която стъпвам по пръстта на земята и съм от пръст направена, преди векове получих знак от арханге­лите Михаил и Гавриил, а после пак от тях приех и Благата Вест, заченах по чудотворен начин Иисус, Твоя Син, чрез когото Ти благоволи да приемеш естеството на грешния човешки род, за да го избавиш от първородния грях и да го издигнеш в царството Си, и пребивавайки като Иисус, Син человечески, сред хората и като Христос, им даде Новия завет, с него започна ново летоброене и нова ера в света и той го освети като Клетва с кръвта Си и бе прене­сен в жертва на Кръста в дните на Пилат Понтийски, на тебе се моля сега, Владико, Господи, Благи и Милости­ви, Създателю на живота, да проявиш Своята безгранич­на доброта, да се смилиш и да помилваш Твоята рабиня

 

ПЕЛАГИЯ

 

и прости й греховете, волни или неволни, сторени с дело, с дума или мисъл, днес и във всички дни от живота й, и най-вече ужасния грях, смъртния грях, неназовано да остане името му, който върши от няколко години, без да може да се отърве от него, защото изтерзаната й душа се е залепила за душата на оня мъж, чието име ще премъл­ча, и затъвайки в сладостта на телесните страсти, те вече не могат да се отлепят един от друг, преплетени в това прегрешение като стъблата на липи, които вече няма как да бъдат разделени, освен ако не ги отсекат из корен…Не ги отсичай още, Милостиви, открий в безкрайната Си благодат път за избавление и помилвай тях сред неиз­броимото множество на Твоите агънца, защото, макар и уловени в мрежите на греха, те смирено търсят пътя към Теб. Чуй ме, Господи, и не подминавай думите ми, Ти, който така обичаш хората! Смили се, покажи своята без­крайна благодат и спаси грешните им души, разпръсни домогванията на злото, предпази ги от срама пред хора­та и покажи им решително правия път, защото те нямат друг Бог и друга надежда освен Теб, Отче небесни, все­опрощаващ Дух на истината, Творецо на всичко видимо и невидимо както на небето, така и на земята. Амин.

Света Богородица знае много добре какво говори. Тъй като, преди да падне пред Небесния престол, и тя самата беше изслушала с внимание изпълнената със смирение и срам молитва на госпожа Пелагия от втория етаж, и думите на Богородица не са друго освен повторение на това, което Пречистата Дева беше чула преди малко от своята недостойна рабиня.

Всяка вечер и всяка сутрин госпожа Пелагия пада пред иконата на Света Богородица и отправя горещи мо­литви към нея, за да измоли от Сина си и от Господа наш милост и опрощение за оня ужасен смъртен грях според Светото писание и според каноните на Отците на църк­вата, от който не може да се отърве по никакъв начин, защото изтерзаната й душа се е залепила за душата на оня мъж, с когото съгрешава.

И се моли така, със съкрушено сърце и разкаян дух, с много метани и дълбоки поклони, признаваща своя грях и шепнеща горещи молби за опрощение, душевен покой, помощ в добрите дела, здраве за съпруга й Костика и за родителите й госпожа Алис и господин Василе. Искам да добавя, че всички тези молби не бяха напразни. Те веднага се връщаха и стопляха душата й като благосло­вия, защото, когато накрая се изправяше с изтръпнали колене, тя се чувстваше по-добре, по-спокойна, в по-го­ляма хармония със себе си, сякаш бе плакала.

След това, ако беше вечер, тя си лягаше в студени­те и неприветливи постели, в същата спалня, където на заключена врата и с шепот се бе молила, отделно от за­конния си съпруг, който оставаше във всекидневната да гледа или мач, или някое политическо токшоу, докато не заспеше на канапето, сломен от усърдните дни. А ако беше сутрин, госпожа Пелагия пиеше кафе и изпушва­ше една цигара, единствената за деня, след което тръг­ваше бързо за работа. Но щом излезеше на стълбището, непристъпно за дневната светлина, понеже проектан­тът не беше сметнал за нужно да предвиди прозорци, а крушката, която трябваше да го осветява, винаги беше или изгоряла, или липсваше, тя се спираше за няколко секунди пред дупката, останала на стената на мястото на електрическия ключ, изтръгнат оттам от силите на мрака, и с един привидно небрежен жест хвърляше в нея едва забележима хартиена топка с размерите на сливова костилка. Жестът й, колкото и небрежен да изглеждаше, не бе лишен и от известен риск, тъй като двете жици от електрическия ключ бяха все още под напрежение, а кра­ищата им не бяха добре изолирани така, както предвиж­да правилникът за безопасност на труда, и биха могли по всяко време да предизвикат токов удар, ако някой несъз­нателно докосне двата края едновременно.

Има обаче и много по-големи рискове от това да те удари ток, поне в случая на госпожа Пелагия. И ако ня­кой е воден от любопитството да разбере какво се случ­ва по-нататък, ще види, че около четвърт час по-късно асансьорът спира на втория етаж. От него слиза един господин на средна възраст, чието име ще премълчим. Той прекосява площадката с равномерен ход, внимател­но, за да не вдигне шум, който да привлече вниманието на съседите. Когато стигне пред бившия електрически ключ, той вади от джоба си химикал и с негова помощ ловко изважда оттам онази малка, нищожна топка хар­тия с размери на сливова костилка…

И ако любопитният продължи да следи господина на средна възраст, ще го види да слиза два етажа по стълби­те, а щом стигне долу, да вади топката хартия, да я раз­гъва и да чете написаното в нея. Това всъщност пред­ставлява мъничка бележка, с която госпожа Пелагия съобщава на господина на средна възраст в колко часа и къде точно ще се срещнат следобед, след като излезе от работа. Мястото не е посочено направо, а е кодира­но с изящни метафори. Като например „около върбата на носталгията“, което означава на брега на Бистрица, малко по-нагоре по хълма с въртележките, където наис­тина расте една носталгична по своята природа върба, а формулата „лешников сладкиш“ е закодираното име на гостилница „Зодиак“, приватизирана по метода на ра­ботническо-мениджърската приватизация бивша слад­карница. Предпочитаното им място за срещи си остава­ше така нареченото „танцувам под дъжда“, разположено в малкия парк до железопътната линия. А какво означава всъщност „танцувам под дъжда“? Това ще разберем, ко­гато настъпи подходящият момент.

Но днес щяха да се срещнат по-рано и то на едно на­пълно непредвидимо място, тъй като госпожа Пелагия трябваше да отиде на погребение, и затова първоначално избраното място, известно под конспиративното назва­ние „лешников сладкиш“, трябваше да бъде заменено в последния момент. Защо в последния момент ли? Пъл­ният отговор на този въпрос изисква дълго и сложно из­ложение, затова е по-добре да се спрем на кратката ис­тина: госпожа Пелагия беше забравила, че днес трябва да ходи на погребението на съпруга на колежка от служ­бата. Сети се едва сутринта, точно като се приготвяше за тръгване, и изтръпна от уплаха при мисълта какво би могло да се случи, ако не се беше сетила навреме. Дока­то господин Костика се бръснеше в банята, тя набързо написа бележката, като смени установените вчера коор­динати на срещата. И вместо традиционните закодирани формули се видя принудена да използва доста ясни и ба­нални думи. Ако някой друг освен господина, чието име премълчаваме, прочете бележката, тогава доброто име на госпожа Пелагия и честта на семейството й биха били сериозно засегнати, а госпожа Алис и господин Василе биха страдали ужасно.

За щастие никой не обръщаше внимание на някак­ва хартиена топка, попаднала кой знае как в дупката на стената, останала от изтръгнатия електрически ключ. С изключение, разбира се, на господина на средна възраст, чието име премълчаваме. Нека отбележим, че сутрин­та на пети октомври той не слезе с асансьора от петия етаж, където живееше, а по стълбите, защото асансьорът не работеше. А защо не работеше, това е друг проблем и то доста сложен, върху който обаче ще се върнем на следващите страници. А засега да се опитаме да изясним какво пише в бележката.

 

Трябва непременно да поговорим. Съпругата ти е изпра­тила анонимно писмо на родителите ми, татко ми се обади и ми каза. Мама не знае, че аз знам. Да се видим в 11 часа в коридора на частната поликлиника, защото след това ще ходя на погребение. Можеш ли да дойдеш и ти?

 

Всъщност няма нищо за изясняване. В единайсет часа те щяха да се срещнат сякаш случайно в коридора на полик­линиката, щяха да поговорят малко, после всеки щеше да поеме в различни посоки, тя към дома на колежката си, чийто съпруг беше починал, а господинът на средна въз­раст щеше да чака на пътя за гробищата появата на погре­балното шествие и щеше да се присъедини към него неза­белязано от никого освен от госпожа Пелагия, разбира се. И след това щяха да прекарат най-малко два часа заедно.



Тагове:   откъс,


Гласувай:
0



1. анонимен - bSpXlBudYGooWhSq
24.05.2011 04:24
Hey, that post leevas me feeling foolish. Kudos to you!
цитирай
2. анонимен - yfFyCwWLsTFLzcEsr
24.05.2011 14:44
OH1UHE <a href="http://xctdfsackzpg.com/">xctdfsackzpg</a>
цитирай
3. анонимен - nKKORxcX
25.05.2011 17:43
SFqN8r , [url=http://agoaoprqmjzb.com/]agoaoprqmjzb[/url], [link=http://qeusmbszuvbs.com/]qeusmbszuvbs[/link], http://otbewkbftjyn.com/
цитирай
4. анонимен - BrSGuIROS
28.05.2011 12:07
rBrI60 <a href="http://ngnhpyigeijd.com/">ngnhpyigeijd</a>
цитирай
5. анонимен - CvNvINksgRY
31.05.2011 16:56
Fsvykv , [url=http://esrkbqexsuzm.com/]esrkbqexsuzm[/url], [link=http://diklgrggpwaf.com/]diklgrggpwaf[/link], http://uresnnzgyozm.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217636
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205