Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 11:09 - Некромантът от Майкъл Скот - откъс
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 1870 Коментари: 0 Гласове:
0



Глава десета

Никой от туристите, тълпящи се шумно в късната вечер на площад "Ковънт Гардън" в Лондон, не обръщаше внимание на високата слаба жена с водопад от лъскава черна коса. Тя зае позиция между две от колоните пред пъба "Пънч и Джуди" и разстла на паважа в краката си квадратно парче мека кожа, изрисувано с червени спирали. Накрая извади една резбована дървена флейта от кожения й калъф, поднесе я към устните си, затвори очи и духна лекичко.
Звукът бе необикновен.
Усилена от каменните колони, натрапчивата неземна музика се понесе през "Ковънт Гардън", леейки се по паважа, и всички замръзваха по местата си. Само след минути в полукръг около жената се бе събрала тълпа.
Тя стоеше съвсем неподвижно и свиреше със затворени очи. Никой от слушателите не можеше да определи мелодията, но на мнозина тя се струваше смътно позната и те откриваха, че пръстите им потропват леко в ритъма й. Няколко души дори се просълзиха.
Най-сетне древната музика свърши с един-единствен пронизителен тон, който прозвуча като писък на далечни птици в небето. Настъпи дълга тишина, а музикантката отвори очи и се поклони леко. Тълпата заръкопляска и завика одобрително, след което повечето от хората незабавно поеха към Ябълковия пазар. Няколко човека пуснаха пари - британски лири стерлинги, американски монети и евро - върху парчето кожа, а двама попитаха музикантката дали няма за продан компактдискове с музиката си. Тя обаче поклати глава и обясни, че всяко изпълнение е уникално. Благодари им за интереса с мек шепнещ глас, в който имаше съвсем
слаба следа от акцента на американското Източно крайбрежие.
Накрая остана само един слушател: възрастен мъж, който я наблюдаваше втренчено. Сивите му очи следяха всяко нейно движение, докато тя избърса флейтата и я пъхна обратно в ръчно изработения кожен калъф. Мъжът изчака, докато тя се наведе да вземе червеното парче кожа с пръснатите по него монети, и тогава пристъпи напред и пусна на земята банкнота от петдесет лири. Жената я вдигна и погледна мъжа, но той бе застанал така, че светлината се намираше зад главата му и лицето му беше в сянка.
- Има още петдесет, ако ми отделиш няколко минути от времето си.
Жената се изправи.
- Я, това е глас от миналото. - Тя беше по-висока от мъжа и макар изящното й лице с меки черти да оставаше безизразно, сивите й като гранит очи играеха весело. - Доктор Джон Дий - прошепна тя с акцент, какъвто в Англия не бяха чували от времената на кралица Елизабет през шестнайсети век.
- Госпожице Вирджиния Деър - отвърна Дий, превключвайки с лекота на същия акцент. Премести глава и вечерният светлик озари лицето му. - Радвам се да те видя отново.
- Не мога да кажа същото. - Жената се озърна бързо наляво-надясно с разширени ноздри. Езикът й се стрелна и потрепна като змийски, сякаш опитваше въздуха. - Не съм сигурна, че искам да ме виждат с теб. Набелязан си за унищожение, докторе. Същите наемници, които до вчера преследваха Алхимика, сега търсят теб. - В усмивката, която разтегли устните й, нямаше нищо приятелско. - Откъде знаеш, че няма да те убия и да прибера наградата?
- Ами по две причини. Първо, знам, че моите господари ме искат жив, и второ, нашите Тъмни древни не могат да ти предложат нищо, което вече да нямаш - каза Дий с небрежна усмивка. - Ти си безсмъртна и никой не е твой господар.
- За главата ти има обявена много голяма награда - рече Вирджиния Деър, като прибра парите в джобовете на дългото си дочено палто. Пъхна парчето кожа в друг джоб и преметна флейтата през рамо, като че ли беше пушка.
- Аз мога да ти предложа повече - каза уверено Дий. - Много повече.
- Джон - каза Вирджиния с нещо като нежност, - ти винаги си бил ужасен самохвалко.
- Но никога не съм те лъгал.
Вирджиния изглеждаше изненадана от това твърдение. Поколеба се за миг, преди да отговори. - Не, не си - призна накрая.
- Не си ли поне мъничко любопитна? - попита той. - Джон, знаеш, че цял живот съм била любопитна.
Дий се усмихна.
- Какво искаш повече от всичко на света?
По лицето на Вирджиния Деър пробяга израз на ужасна загуба и очите й се замъглиха.
- Дори ти не можеш да ми дадеш онова, което желая най-силно.
Магьосника се поклони леко. Познаваше Вирджиния Деър от повече от четиристотин години. По едно време сериозно говореха за брак, но дори самият той признаваше, че знае твърде малко за тази загадъчна безсмъртна.
- Можеш ли да ми предложиш Сенкоцарство? - попита тя небрежно.
- Мисля, че мога да направя нещо повече. Може би ще съм в състояние да ти предложа света.
Вирджиния Деър се закова насред "Ковънт Гардън".
- Кой свят?
- Този.
Младоликата жена хвана Дий подръка и го насочи към едно кафене от другата страна на площада.
- Ела да ме черпиш чаша чай и ще поговорим за това. Винаги съм харесвала този свят.
Дий обаче замръзна, вперил очи вляво.
Вирджиния се обърна бавно и ноздрите й отново се разшириха. Трима младежи с бръснати глави бяха излезли на площада. Бяха облечени еднакво - в избелели и мръсни тениски, джинси и тежки кубинки. Ръцете и раменете им бяха гъсто покрити с татуировки, а един от тях - най-ниският - имаше сложна спираловидна татуировка в червено и черно, която се виеше около шията и пресичаше темето му.
- Кукубути - промърмори Магьосника. - Може би ще успеем да се измъкнем, без да ни забележат... - Млъкна, щом един от тримата се обърна и се взря право в тях. - Или пък не - добави той с въздишка.
Вирджиния Деър направи крачка назад, а после и още една, отдалечавайки се от него.
- Оправяй се сам, докторе.
- Виждам, че не си се променила, Вирджиния - промърмори той.
- Затова оцелях толкова дълго. Никога не се забърквам. Никога не взимам страни.
- А може би трябва.

Глава единадесета

Двата огромни гарвана Хугин и Мунин* стигнаха до Лондон. Макар да приличаха на птици, те бяха създания, стари почти колкото човешката раса, и не бяха нито живи, нито мъртви, а нещо по средата. Практически безсмъртни, те притежаваха способността да говорят като хора и бяха създадени от триликата богиня Хеката като дар за едноокия Древен Один.
Но Хеката вече я нямаше - за първи път от поколения насам една Древна бе убита, - а нейното Сенкоцарство бе унищожено заедно с прилежащите му царства на Асгард и Нифлхайм.
И виновникът за това бе Дий.
Много Древни бяха поискали смъртта на Магьосника, но в първите дни след унищожаването на Игдразил и Сенкоцарствата могъщите господари на Дий го бяха закриляли. След суматохата в Париж и бягството на Алхимика и близнаците от Англия обаче на тази закрила бе сложен край. Когато Древните обявиха Дий за утлага, той се превърна в достъпна за всекиго плячка.
Один се бе заклел да отмъсти жестоко на Дий, когото винеше за смъртта на Хеката - жената, която някога бе обичал. Едноокият Древен знаеше, че неговата свирепа съперница Хел се е спасила при унищожаването на собственото й Сенкоцарство, Нифлхайм, и сега също преследваше Дий, обаче бе твърдо решен пръв да открие Магьосника и да се разправи с него. Затова бе пратил своите вестоносци в човешкия свят.
Птиците оглеждаха града с очи, които проникваха отвъд физическата форма, нащрек за всяка необичайна дейност. Забелязваха и докладваха на Древния за безбройните същества, които се движеха по оживените улици. Носейки се в напоения с мирис на петрол вятър над димящите развалини на едно гробище за стари коли в Лондон, те усетиха ефирните следи от необикновени и древни сили. Зареяха се над равнината Солсбъри и закръжиха над древния монумент Стоунхендж, където въздухът бе натежал от аромата на портокал и ванилия, а земята бе разровена и разкаляна от множество копита и ноктести лапи.
После полетяха обратно към града и се понесоха лениво по въздушните течения и вихри, почти твърде високо, за да бъдат видени, описваха големи кръгове и чакаха, чакаха, чакаха...
И тъй като не знаеха смисъла на понятието време, търпението им бе безгранично.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217693
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205