Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 10:37 - Посланията на тялото от Ина Сигъл
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 3022 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРЕДГОВОР

„Посланията на тялото” е точно това, което подсказва подзаглавието: наръчник за по-добро здраве. Може би ще попитате за какво ви е нужен такъв наръчник и на какво ще ви научи. Ще ви отговоря. Тази книга може да ви покаже как да постигнете живота, който в действителност ви е отредено да живеете, но повечето от нас не живеят. Всеки понеделник ни засипват с новини за болести, инфаркти, инсулти и самоубийства. Мисля си, че телата ни се опитват с всички сили да ни кажат нещо за начина, по който животът, работата, отношенията ни с хората и нагласите ни въздействат върху нас и нашето здраве.
Ако не обръщаме внимание на усещанията си и посланията, телата ни могат да решат, че не се радваме на живота си, и да ни избавят от него доста скоро. Това е и призивът на тази книга: да спрем да живеем живота на неистинския си Аз, който други са ни наложили; да елиминираме не себе си, а това, което ни убива. Така, вслушвайки се в сигналите на тялото си, буквално ще спасим живота си.
„Посланията на тялото” е практически наръчник, ориентиран към днешните читатели. Четете и вървете към новия живот, водени от напътствия, които можете да разберете, и действия, които можете да извършите; преродете се и възстановете съвършеното здравословно състояние на тялото си, като се оставите то да ви напътства и води в изцелението на живота.
Възроденият живот носи много облаги, една от които са излекуваните болести. Точно както бактериите, вирусите и растенията променят своята генетична структура и стават резистентни към антибиотиците, ваксините и промените в климатичните условия, така и ние сме способни на вътрешно изцеление. На нас ни е далеч по-трудно, защото животът ни е значително по-сложен, но ако се вслушваме в посланията на разумните си клетки и създадем вътрешна среда, подкрепяща живота, самоизцелението може да стане по-често срещано явление.
Естествено за целта трябва да имате желание да се вгледате в тялото и чувствата си, вместо да живеете единствено в главата и мислите си. Развлеченията и лекарствата не са правилният отговор на чувствата. Както каза един адвокат в момент на криза (а адвокатството може да бъде сериозна болест): „Заключението, до което стигнах, беше безкрайно разумно, напълно логично и абсолютно погрешно. Защото, докато се учех да мисля, почти бях забравил да чувствам”.
Истината е, че мнозина от нас не отделят достатъчно внимание на чувствата си поради това, че чувствата им причиняват страдания. Повечето от нас са израснали под знака на девизи, които ни учат как да умрем, а не как да живеем. Трябва да загърбим болезненото минало и да превъзмогнем деструктивните послания, получени от най-различни авторитети – родители, учители, духовни лица, лекари и други.
Думите имат хипнотичен ефект върху децата до шестгодишна възраст, който впоследствие много трудно се преодолява и действа пагубно върху тялото и здравето им. В търсене на по-приятни усещания те често се насочват към насилствено поведение и различни форми на пристрастяване в резултат от увредената си нервна система. Езикът на тялото не бива да остава забулен в тайна. Ние не бихме искали да се пробудите за живота и да станете силни едва когато ви сполети беда. Щ& ни се да научите от тялото си как да оцелявате и да бъдете достатъчно силни, за да устоявате на природните стихии, и същевременно да сте достатъчно гъвкави, за да отстъпвате, когато обстоятелствата го налагат. Осмислянето на симптомите може да ви поведе по пътя на изцелението.
Болката е необходима, за да се предпазваме и дефинираме себе си. Ако никога не изпитвахме болка, това щеше да бъде пагубно за живота и тялото ни. Но когато открием смисъла на болката и нещастието, вече няма нужда да страдаме. Болката и страданието са различни неща.
Съзнанието не е локализирано на определено място и ние трябва да се настроим за съобщенията, които получаваме. Фактът, че реципиентите на органи могат да кажат много за живота на донорите, говори, че нашата биография се съхранява в клетките ни.
Преди няколко години, докато тренирах за маратон и вършех нещата, които обикновено правя, получих вертиго. Запитах се как бих описал това чувство на другите и думите, които чух, бяха: „Светът се върти”. Знаех, че тялото ми казва да намаля темпото и да си почина; нарочно правеше така, че да ми е трудно да стана сутрин от леглото. Когато погледнах „вертиго” в списъка със заболявания в тази книга, видях същото, което тялото ми бе казало. В момента имам проблеми с десния глезен и отново намирам отговора тук, в Първи раздел: „прекалено много отговорности”. Можем да разговаряме с тялото си и да се учим от него, както и да черпим от мъдростта на тази книга, за да се изцелим още по-лесно и бързо.
Ако сте готови да се упражнявате, наистина можете да се превърнете в човека, който искате да бъдете. Ние можем да ви учим и напътстваме, но вие трябва да се упражнявате. Знаем, че химичният състав на кръвта в организма ни се променя в зависимост от ролята, която играем. При актьорите се констатират промени в имунните функции и нивата на кортизол, докато са на сцената: трагедията може да ги разболее, а комедията им помага да се съпротивляват на болестта. Помнете, че говорим за изцеление на живота. Изцелението и лекуването са две различни неща; изцеленият живот устоява на много от болестите и е по-вероятно да доведе до излекуване на тялото.
Не позволявайте на убежденията да ви попречат. Осланяйте се на собствения си опит, нека той да ви води. Самият аз научих от собственото си тяло и работата на лечителите, че е възможно да се постигнат удивителни неща, на които никога не са ни учили в университета. Ако живеете по начина, който ви предлага Ина Сигъл, от послушен и многострадален пациент ще се превърнете в отговорен участник в лечебния процес. Позволете на детето в себе си да излезе на преден план, доверете се на любовта и чувството си за хумор, почувствайте какво могат да сторят те за тялото ви. Преди двамата със съпругата ми – Боби, правехме съвместни презентации: тя изпълняваше комични монолози, а аз говорех за здравето. Впечатляващо беше колко по-здрави изглеждаха всички само след петнайсет минути смях. При това тя получаваше много повече благодарности от мен.
Затова учете се от тялото и проблема си и позволете на въглена под налягане да се превърне в диамант, който да ви освободи от мрака и страданието. Трябва да отбележа, че въпреки това, в което мнозина от нас са свикнали да вярват, тук не става дума за чувство на вина, срам и обвинения. Въпросът е не къде сте сгрешили, а какво можете да правите добре, участвайки в живота си и общувайки с вътрешната си мъдрост. Да, случвало ми се е да се нараня и да се сблъскам със здравословни проблеми, които нямат нищо общо с емоционалните травми, а с инциденти или ухапване от кърлеж например. Вслушвайки се в тялото си обаче, успявам да се изцеля по-бързо и да предотвратя хроничните проблеми; не ми е необходима болест, за да удовлетворя потребностите си. Затова спрете да се тревожите дали правите нещо както трябва или не успявате заради посланията от миналото, а участвайте в живота си и играйте възможно най-добре.
Тялото е дар. То ни разкрива живота, също както телевизионният екран ни представя съдържанието на програмата, която гледаме. Аз работя със сънища и рисунки на пациенти и знам, че тялото може да говори със символи. Използвам ги, когато разяснявам диагнозата, така че пациентите да видят проявленията на вътрешната си мъдрост и да направят правилен избор на терапия.
Цветовете в рисунките на пациентите също носят конкретно значение и изразяват емоции. Арттерапевтите и юнгианските терапевти са наясно с това, макар да не са получили тези знания в медицински институт. Нищо случайно няма във факта, че в книгата си „Ракова болница” Александър Солженицин описва самоизцелението като „пеперуда в цветовете на дъгата”. Ето ви трансформацията и всички, свързани с нея емоции, обединени в един символ. Не се страхувайте да направите крачка напред и да се вслушате в тялото си.
Тук не става дума за това дали правите нещо правилно или погрешно, дали сте добри или лоши; въпросът е да бъдете отворени за универсалния език на духа и несъзнателното, изразен чрез тялото. Позволете на тялото си да ви помага и насочва към верни избори и лечение, а в крайна сметка – към изцелението на живота ви.

Д-р Бърни Сийгъл, автор на бестселърите „Любов, медицина и чудеса” и „Вяра, надежда и изцеление”


ВЪВЕДЕНИЕ

Научете се да изцелявате себе си и да се освобождавате от негативните убеждения, които ви държат в плен. Отърсете се от разрушителни емоции - като негодувание, страх, потиснатост, гняв, разочарование, ревност и безнадеждност. Свържете се с мъдростта на своето тяло; научете се да използвате интуицията си; отворете сърцето си; изпълнете се с радост, състрадание, яснота, вътрешен покой и любов. Открийте вродената интелигентност на тялото си и я използвайте, за да постигнете удивителна трансформация.
Откъде знам, че всичко това е възможно ли? Самата аз съм преживявала невероятната трансформация на изцелението и съм работила с хиляди други хора, които са променили живота си. Заменили са предишното нерадостно, изпълнено с болести и неудовлетворение съществуване с пълноценен живот, преливащ от здраве и радост от мъдрото и съкровено познание за себе си. Когато се измъкнете от черупката, скриваща истинската ви природа, ще откриете сиянието на автентичния си Аз.
Не искам от вас да ми вярвате. Важното тук е не да слушате другите, а да откриете своите собствени отговори. Ето какво казвам на участниците в курса по Проницателно интуитивно лечение чрез визуализация: Вярвам, че всеки, който вложи от себе си в процеса, получава многобройни дарове, прозрения, разширено съзнание и възможности за израстване, трансформация и изцеление. Аз мога да ви дам ключа, но как ще го използвате, зависи изцяло от вас. Само вие имате силата да промените живота си.
Тялото ви дава обратна връзка. Тази книга ще ви покаже как да разбирате неговите послания. Тя предлага редица практически упражнения за хармония и изцеление. Всички те са прости, лесни и бързи; не ви е нужен предишен опит. Щом можете да дишате, релаксирате, четете, мислите и движите тялото си, можете и да се изцелите.
Използвала съм тези упражнения в работата си с много хора за успешното облекчаване на различни състояния: главоболие, болки в гърба, тревожност, сърдечни проблеми, наднормено тегло, храносмилателни смущения, астма и много други.
В ръцете ви са инструментите, с които можете да отстраните деструктивните модели и убеждения, както и емоционалния товар на клетъчно ниво, за да откриете невероятното същество, което всъщност представлявате: пълно със сияен потенциал, гениалност и божествена сила. Единственото, което се иска от вас, е да сте готови да използвате информацията, която е пред вас, за да изцелите себе си и да промените живота си.
Една моя ученичка не вярваше, че е способна да се освободи от отчаянието и депресията, докато не откри, че под проблемите й се крие дълбока, проникновена, преобразяваща любов. Чрез това изцеление тя промени живота си и отношенията си със съпруга, децата и близките си. Научи, че е достойна за любов, и вече не страда от пристъпи на паника и депресия.
Друга млада жена осъзна, че пристрастеността й към цигарите е начин да се почувства по-близка с баща си. В този момент тютюнът изгуби силата си. Тя спря да пуши още същия ден.
Много от великите учители, лечители и пророци в историята са казвали: „Познай себе си”, защото, когато имаш това познание, имаш избор, а когато имаш избор, имаш свобода и достъп до благоденствието. „Познай себе си” и „Изцели себе си” са велики идеи. Проблемът е, че повечето хора не знаят как да го направят. Намерението ми е с тази книга да ви дам инструментите, с които да се вгледате в себе си и да откриете извора на благоденствието и жизнеността.
Един преуспял бизнесмен веднъж сподели, че след като се научил да се вслушва в тялото си и да следва посланията му, не само излекувал болките в гърба и коленете си, но и започнал да взема по-добри решения в бизнеса. В действителност след посещението на моите семинари доходите му се утроили благодарение на изострената му интуитивна проницателност.
Откриването на вътрешната мъдрост и настройването към себе си не е нещо, което се прави няколко пъти годишно; то е начин на живот. Когато започнете да усещате удивителните ползи, да разширявате съзнанието си и да преживявате силата на себеизцелението, никога няма да погледнете назад.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212228
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205