Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 16:05 - Класическа традиция
Автор: artdnes Категория: Музика   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0




image

От 12 до 16 декември Плевен е домакин на ХХVI-то издание на учредения през 1966 Ежегоден музикален празник. Фестивалът от третото си издание до днес носи името на родената в Плевен оперната прима Катя Попова /1924 - 1966/. Тя е една от основателките и първи участници в тогавашния Международен музикален фестивал “Лауреатски дни”. Форумът представя  всяка нечетна година постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа.

По регламент, участниците във фестивала трябва да не са по-възрастни от 32 години и да са носители на награди и лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси в предхождащите три години преди поредното издание на “Лауреатските дни”.

Благодарение на проф. Лили Атанасова - създала и дълго оглавявала най-силните издания на фестивала - той посреща големи светила от музикалния свят. През годините на “Лауреатските дни”, част от неизменния му колорит е Плевенска филхармония и участници като камерен ансамбъл “Софийски солисти”. Представяни са млади музиканти и оперни гласове от над 22 държави, а някогашните млади български надежди очаровали фестивалната публика, днес вече са сред най-големите ни имена на световните сцени.

Последните години на ММФ “Лауреатските дни Катя Попова” отвори сцената си за нови партньорства: Класик ФМ М-Тел оркестър, Софийската филхармония, за имена като цигуларя Светлин Русев, пианистите Дора Делийска и Георги Черкин, виолончелиста Кирил Кравцов и др.

В настоящото ХХVІ издание публиката и гостите на Плевен ще могат да се насладят на пет музикални вечери.

Два симфонични концерта, с участието на седем гостуващи солисти, в които акомпанира Плевенската филхармония, под диригентството на младият ученик на Сейджи Озава – Росен Гергов и емблематичното име за българското музикално изкуство – маестро проф. Васил Казанджиев.

Три камерни концерта: два рецитала – на солиста на Московската филхармония цигуларя Павел Минев и на 14-годишния виолочнелист Борис Недялков.

Третата камерна вечер е с участието на младите български оперни гласове: сопраното Вера Гиргинова, мецосопраното Кремена Ганчева, баритона Иво Йорданов и тенора Адриан Павлов.

Гости-солисти на фестивалната сцена са пианистката от Украйна Мария Ким, кларинетистът Левент Ивов, японската цигуларка Амаури Който, и виолончелистката от Германия Антония Реземан.

За първи път след спечелването на Втора награда от престижния конкурс “Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007, родената в Плевен пианистка Пламена Мангова ще се представи като солистка и заедно с още две обещаващи имена - цигуларката Алиса Маргулис от Русия и виолончелиста Юлиян Щеркел от Германия.

Организатор на Международен музикален фестивал “Лауреатски дни Катя Попова” е Община Плевен.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218988
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205