Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2008 13:17 - Напредничав ум
Автор: artdnes Категория: Музика   
Прочетен: 635 Коментари: 1 Гласове:
0



От: Видка Атанасова
image

Кой? Васил Михов или DJ Toppy. На 27 години, неженен, неосъждан
Какво? Проектът Progressive Minds
Къде? В Пловдив
Кога? На 10 май
Как? Вижте, де...

Музиката е неразделна част от живота на Васил, тя е връзката между реалния свят и възприятието,  източник на идеи и катализатор за тяхното реализиране.

Вдъхновен от наелектризираната атмосфера на електронните партита през 90-те, той започнал да се интересува как се оганизира едно такова парти, как се настройват звуковите системи и светлинните ефекти и как се подготвят самите Ди Джеи.

В началото на 2005 година издава първите си самостоятелни продукции и парчето му “100 Каба гайди” се нарежда на 3-то място в класацията за най-добър български ремикс за годината.

Сега, освен на DJ пулта в ъндърграунд клубове, Васил продължава развитието си като музикален продуцент, а някои от най-известните му продукции намират място в чартовете на водещи Ди Джеи, продуценти и истински гурута на прогресивната музика като Ди Джей Таркан и диПен. 

Какво може да каже човек, роден в началото на осемдесетте, за появата и развитието на електронната музика и култура?

Мога да кажа за времето, в което съзнателно слушах музика. Лично според мен инвазията на този тип музика в България започна с масовата истерия, наречена Prodigy. И до ден днешен ми се случва, докато пускам в някой клуб, да дойде фен и да ми каже: „Абе, имаш ли нещо на Продиджи?“.

Просто за масовата аудитория - случайните хора, нямащи нищо общо с електронната музика по принцип, тя се отъждествява с думите „техно“ и „Продиджи“.

Мога да кажа и за мега-партитата в края на 90-те, организирани от „Метрополис“ - световноизвестни диджеи и огромни зали, пълни с няколко хиляди човека, колосално озвучаване, осветление, ефекти.

Честно казано, моите интереси към електронната музика са някъде от това време, от тези събития.

Този тип музика става доста популярна напоследък.

Мисля, че е съвсем в реда на нещата, имайки предвид, че се движим десетина години назад от западните тенденции. Е, напоследък нещата може да са се ускорили малко, но дистанцията все още я има.

За радост, все повече наши артисти и продуценти получават признание и подкрепа от топ-диджеи и лейбъли, има техни авторски продукции в световните чартове, като се започне от талантливи тийнейджъри и се стигне до утвърдените имена.

Ето, например Deep Zone Project и DJ Balthazar ще ни представят на Евровизия с песен с типично клубно звучене. Това е показателно колко популярна е електронната музика.

А какъв е твоят личен принос към „клубната култура“?

Смея да твърдя... скромен :)

В случай, че не си толкова скромен, ще ни разкажеш ли за твои вече реализирани и бъдещи проекти?

За мен електронната музика е любимо занимание преди всичко. Лесно е да се оплакваш от лошите условия в България, но около мен виждам хора, които се опитват да правят нещо със собствени сили - опитват се да градят, да се развиват... заради тях си заслужава всичко, което правя и ще правя за в бъдеще.

И то е?

За момента съм се заел сериозно с продуциране на авторска музика. Такава, каквато бих слушал и пускал с удоволствие. Гледам да не се влияе много от „световните тенденции“. Лично на мен ми е любим прогресив хаус и транс, но винаги съм търсел мелодията и креативността във всичко.

Технологията напредна достатъчно, за да може почти всеки да нареди някакви семпли и виртуални синтезатори на домашния си компютър и да създаде парче буквално за няколко часа.

Погледнато от техническа страна, то изобщо няма да е зле, но творчеството... това, което артистът дава от себе, което превръща звуците в музика... това е нещото, което оценявам най-много в електронната музика и което се стремя да постигна в парчетата и сетовете си.

Чия музика продуцираш?

Засега собствена, на приятели и на приятели на техните приятели. Ако всичко върви както сме го замислили, може и да се получи нещо по-грандиозно (визирам проекта Progressive Minds), резиденция на собствени шоута по различни интернет радиостанции, участия в клубове и изобщо популяризиране на идеите.

Човек никога не знае какво му готви съдбата. Дори и някои да знаят, аз не искам да съм от тях.

Кое е последното парти, на което пуска?

Миналия месец бяхме с DJ Muggsy в Бургас. Мисля, че се получи добро парти, хората просто имаха нагласата за забавление. Така и на мен ми е по-лесно и по-интересно зад пулта.

Сега предстои поредното издание от Progressive Minds на 10 май в Dark Side Bar. Едновременно с това ще бъде и рожденият ден на заведението - мисля, че ще се получи интересно.

Кажи няколко думи за това събитие.

Ами в началото на годината с DJ Muggsy, Chovec и Bate обединихме усилия около един проект, наречен Progressive Minds.

Вече минаха няколко успешни партита с гости от България и чужбина, като идеята е да се популяризира не толкова комерсиалната, но изключително мелодичната прогресив хаус и транс музика.

Има достатъчно много хора, на които им е омръзнало от „техно“ и „минимъл“.

В това издание гости ще са Timetourist и DJ Lite, за които съм сигурен че има какво да покажат. Както се казва: Keep It Underground!



Тагове:   Напредничав,


Гласувай:
0



1. анонимен - Проекта Progressive minds
13.05.2008 16:39
Браво, много точно казано, време е вече клубната култура да не се свързва само с наркотиците, чувал съм че по чалга заведенията се взимат много повече, хора осъзнайте се, браво Toppy!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2218746
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205