Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 15:02 - Bio на Исабел Байон
Автор: artdnes Категория: Музика   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
0



Исабел Байон започва да танцува още на 5 годишна възраст в школата на известната фламенко танцьорка Матилде Корал.

На шестнадесет години вече е завършила Консерваториите в Кордова и Севиля, като през това време се занимава и с класически и съвременен танц, както и усвоява различни характерни традиционни техники на изпълнение.

В средата на 70-те Исабел Байон дебютира в представление, посветено на Антонио (Антонио Руис Солер), като и представена на сцената от самия танцьор.

Впоследствие участва в поредица от фестивали и други танцувални форуми из цяла Испания и по света. През 1986 г. Исабел Байон бива избрана като прима танцьорка в спектакъла „A Contratiempo” на Маноло Марин.

През 1992 г. е солист в спектакъла „Azabache”, представен на Световното изложение и продуциран от самата нея. През 1994 г. участва в спектаклите „De Flamenco” и „Requiem” на великия хореограф Марио Мая, впоследствие участва в танцувалната формация „Escena flamenca“, която подготвя и представя спектакъла „Picasso Flamenco”, посветен на известния художник.

През 1997 г. започва сътрудничество с певеца Мигел Поведа, на следващата година участва в спектакъла „El flamenco viene del Sur“ на авангардния танцьор Исраел Галван и подновява работата си с Марио Мая в постановката, посветена на Федерико Гарсия Лорка, направил толкова много за популяризацията на фламенкото през 20-те години на ХХ в. „Los gitanos cantan y bailan a Lorca“.

В същата година, заедно с танцьора Хавиер Барон, прави спектакъла „Solo por Arte“, представен в програмата на Фламенко биеналето в Севиля.

В началото на милениума Исабел Байон участва като гост артист в спектаклите на Хосе Антонио Руис с „Компаниа андалуса де данса“ - „Elegia Andaluza“ и „Encuentro“, и в този на Айда Гомес и Националния балет на Испания - „Oripando“.

По това време тя вече има своя трупа и поставя с нея спектаклите „Del alma”, „El mujer y el Pelele”, „Tan solo flamenco”, „La Puerta Abierta” и „Tortola Valencia”, режисирани от Пепа Гамбоа и представени на XII, XIII, XIV и XV „Биенал де арте фламенко“ в Севиля и на съответните фламенко фестивали в Херес де ла фронтера.

Спектаклите й „La puerta abierta” и „Tortola Valencia” са със специалното участие на каталунския певец Мигел Поведа, участвал и в един незабравим дует с фадо изпълнителката Мариса в последния филм на Карлос Саура „Fados”.

Нейните спектакли се радват на неимоверен интерес в Испания и по света, като силното й артистично присъствие, танцувални умения, страст и чар я превръщат във фламенко легенда.



Тагове:   фламенко,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2219256
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205