Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 17:09 - Във Враца театърът каца
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Министърът на културата Стефан Данаилов ще открие на 16 май деветнайсетото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца.

В програмата на фестивала са включени 12 заглавия - продукции на 10 държавни драматични театри от страната, селектирани от Стефан Янков сред 35 театрални постановки от цялата страна.

Фестивалът ще бъде открит с премиерната постановка на врачанския театър "Енигматични вариации" от Ерик-Еманюел Шмит, с участието на актьорите Веселин Ранков и Пенко Господинов. Режисьор е Йордан Славейков.

През същия ден Театрална работилница "Сфумато" ще представи "Мъртвешки танц" по Аугуст Стриндберг на режисьорката Маргарита Младенова и с участието на Владимир Пенев, Светлана Янчева и Цветан Алексиев.

През следващите дни на фестивала врачанската публика ще може да види авторския спектакъл на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество", продукция на Пловдивския театър, и постановките "Заболяване на младостта" от Фердинад Брукнер на Младежкия театър-София, "Тайбеле и нейният демон" от Исак Башевис и Ева Фридман на Старозагорския драматичен театър, "Царството земно" по Тенеси Уилямс на Хасковския театър и "Хайде да правим секс" на Пазарджишкия театър.

Театър "Възраждане" ще се представи със "Сексуалните неврози на нашите родители" от Лукас Берфус, а Театър "199 Валентин Стойчев" - с "Малка пиеса за детска стая" от Яна Борисова. Народният театър "Иван Вазов" участва с две постановки - "Престъпление и наказание" по Достоевски и моноспектакъла на Наум Шопов "Крап" по Самюел Бекет.

Фестивалът ще бъде закрит със "Сън в лятна нощ" от Шекспир на врачанския театър.

Представените постановки ще се борят за наградите на фестивала в четири категории: режисура, сценография, женска и мъжка роля.

Председател на журито тази година е Красимира Филипова - директор на дирекцията "Театър, вариететно и цирково изкуство" към Министерството на културата. Композиторът Стефан Драгостинов ще връчи за осми път учредената от него награда за най-музикален актьор.

За трета година Националният фестивал на малките театрални форми във Враца ще има съпътстваща международна програма.

В нея ще могат да се видят постановките на театър "Славия"-Белград, на драматичния театър от Струмица, Македония, и на Московския драматичен театър "Апарте", както и танцово-пластичният спектакъл на шведската актриса Ерика Кужел.



Тагове:   Враца,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2217808
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205