Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 10:31 - Отзиви за книгата "Живот и съдба" на Василий Гросман
Автор: artdnes Категория: Изкуство   
Прочетен: 3698 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.08.2009 10:32


, в този роман няма нито една страница, която би могла да се промъкне през цензурата, защото от всички страници крещи голата истина.

Като сравнявам най-хубавите книги, написани в традицията на романа епопея за времето на съветската власт в Русия, бих казал, че романът на Гросман „Живот и съдба” е най-големият и най-значителният.

На пръв поглед заглавието на романа – „Живот и съдба”, не звучи особено привлекателно и ефектно. Но колкото повече мисля за него, толкова повече то ми се струва пророческо и точно. Защото животът и съдбата съвсем не са едно и също. И е доста трудно да останеш верен на съдбата си в живота, описан от Гросман.

Владимир Войнович

 

Да прочетеш „Живот и съдба”, означава, наред с други неща, да осъзнаеш какво ще рече липсата на свобода. „Живот и съдба” е многопосочно свидетелство за силата на характера, която са способни да придобият изтерзаните човешки души. Този роман е един от най-великите романи на ХХ век.

Wall Street Journal

 

Не само велик роман за Втората световна война, а шедьовър по всички критерии.

New Statesman & Society

Класическо произведение на руската литература на 20-ти век.

The New York Times


Прочетете я, и се възрадвайте, че 20-ти век е създал толкова мъдър и истински литературен хуманист. Страданията и откровенията на героите му ни показват едни от най-разтърсващите и на моменти възторжени изблици на човешкото сърце, които могат да се открият в съвременната литература. Един роман на всички времена.

 — Washington Post Book World
 

В безсилието на безсмислената доброта е тайната на нейното безсмъртие” – тази фраза може да се определи като ключова за Гросман, могат да я издигнат като свой девиз тези, които се опитват да възродят човечността у човека.

Жорж Нива

 

Очевидно създадено по модела на “Война и мир”, това смайващо описание на обсадата на Сталинград цели да покаже панорама на съветското общество по време на Втората световна война, подобно на тази, която прави Толстой за живота през епохата на Наполеоновите войни. Завършена през 1960 г и конфискувана веднага от КГБ, творбата остава непубликувана до смъртта на автора си през 1964 г и е пренесена тайно на Запад през 1980 г. Гросман ни показва една горчива, завладяваща картина на тоталитарния режим, който се страхува от свободолюбивия дух на тези, които са се борили за страната си толкова, колкото и от нацистите. Огромният брой персонажи включва стар арестуван болшевик; физик, принуден да подчини научните си открития на “социалистическия реализъм” и лекар-евреин на път към газовите камери в окупирана Русия. По ирония след освобождението на Сталинград от германците, много от героите се оказват оковани в новото робство на съветското управление. Но Гросман внушава, че свободолюбивият дух никога не може да бъде напълно унищожен и брилянтно свидетелство за това става този всеобхватен роман, който отхвърля компромисите на цял един живот, макар да обрича автора си на изгнание и позор до смъртта му.

Publishers Weekly

Една силно топла и човечна книга...Описанието на семейство Щрум наподобява Чехов и дори Белоу.

Keith Gessen, The New Yorker


Майсторско описание на съдбата на Русия, въплътена в живота на нейния народ.
USA Today

 

Гросман показва моралната и идеологическа смърт на руския комунизъм, предопределена още от момента, в който Ленин започва да избива опонентите си вместо да разговаря с тях. В крайна сметка авторът довежда читателя до неизменното заключение, че комунизмът, както и фашизмът, имат само една цел: власт. Това послание, идващо от човек, който е бил в привилегированите вътрешни кръгове на властта, признат журналист и писател, е наистина съкрушително.

--Forbes



Описанието на борбата на съветските граждани за оцеляванее великолепно. “Живот и съдба” е наричан най-великият руски роман на 20-ти век. Съгласен съм.

Daytona Beach News
 

“Живот и съдба” е не само смела и мъдра книга, тя е написана с чеховска проницателност.

Prospect Magazine

Описанието на Гросман на съветския живот – в лагерите, на война, и в ежедневието – е енциклопедично и незаслепено... изключително впечатляващо. Едно значимо допълнение към великата библиотека на забранената руска литература.

The New York Times Book Review

 

Омагьосващ и завладяващ... “Живот и съдба” постига нещо, което доколкото ни е известно, никой друг роман не е успял напълно – да опише преданите съветски комунисти като обикновени хора, а не като предсказуеми въплъщения на злото.

 — Vogue


След като прочетох още едно сравнение на “Доброжелателните” на Литъл с “Живот и съдба”, от чисто любопитство грабнах този роман, написан през 1959 г и бях изумена и очарована да открия един истински шедьовър, който притежава сложност на повествованието и разкрива страдание и човечност, отсъстващи в книгата на Литъл. Ако “Доброжелателните” успее да провокира подобни усещания у читателя, то съществуването му би било оправдано още веднъж.

Elisabeth Vincentelli


“Живот и съдба” няма паралел в съвременната руска литература... даже бих казал съвсем смело, че гласът на Гросман в “Живот и съдба” е първият свободен глас на съветския народ.

Commentary

 




Гласувай:
2



1. kobata - Очаквам да я прочета с нетърпение!
19.08.2009 19:53
Очаквам да я прочета с нетърпение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: artdnes
Категория: Изкуство
Прочетен: 2212274
Постинги: 742
Коментари: 2626
Гласове: 2205